Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв

Оптимізація витрат на захист сої: практичні поради для аграріїв

27 лютого 2024 1792 0

Останніми роками посівні площі сої збільшуються. З початку повномасштабного вторгнення збільшилася вартість аграрного виробництва, тому соя стала трендом в напрямку мінімізації вкладень, оскільки, наприклад, вона є азотофіксуючою культурою. В поточному сезоні нічого не змінюється: аграрії знову хочуть сіяти сою і ще більше затягувати пояси у видатках. Тому сьогодні поговоримо про те, як економно провести захист сої та не втратити врожайність. А допоможе нам директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець.


Гербіцидний захист сої

Соя надзвичайно чутлива до бурʼянів, тому гербіциди — це основа системи захисту. Гербіцидний захист культури складається з базових (ґрунтових) та страхових гербіцидів.

Поле сої

Проте серед аграріїв є доволі поширеною думка, що не потрібно витрачатися на ґрунтові гербіциди, якщо є страхові. Вони міркують, що немає сенсу обприскувати просто ґрунт, а краще дочекаюсь, поки зійдуть бур'яни, а тоді вже обробляти поле. Олександр Мигловець вважає, що така теорія є доволі нераціональною і наводить 2 основні аргументи:  

  • По-перше, соя проростає на глибині залягання насіння 3-4 см при +10℃, а є ряд бур'янів, як от лобода біла, які починають простати при +5..+7 ℃. 
  • По-друге, від моменту посіву сої до утворення першого трійчастого листка в середньому проходить 3 тижні. І фактично ці 3 тижні при оптимальних погодних умовах соя буде наодинці з бур'янами, які активно ростуть. І щоб подолати ці бурʼяни, доведеться робити потужні бакові суміші з максимальними нормами витрати, які можуть негативно вплинути й на культуру. 

«Звичайно є ті аграрії, які сіють сою, взагалі нічим не обробляють і отримують середньо зважену врожайність. Але високотехнологічні господарства в обовʼязковому порядку проводять 2-3 гербіцидні обприскування», — зазначає фахівець.

Директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець

Страховий гербіцид використовують для того, щоб контролювати ті бурʼяни, який не забрав базовий, або коли закінчився його період захисної дії.

Читайте також: Вирощуємо сою на максимум — досвід фермерів та поради професіоналів

Є думка, що страховий гербіцид можна не вносити. З іншого боку, базові гербіциди не контролюють  багаторічні злакові та дводольні бур'яни. Тому обприскування страховими гербіцидами проти дводольних бур'янів варто проводити у фазах утворення першого-третього трійчастого листка. Проти злакових бур'янів або падалиці кукурудзи — від фази сходів до початку цвітіння. До речі, в період цвітіння проводити гербіцидні обробки не рекомендовано, оскільки це призведе до зниження урожайності та фітотоксичності культури.   

«Варіантів захисту може бути дуже багато. Але найбільш поширена в Україні страхова суміш на класичну сою — це поєднання бентазону і тифенсульфурон-метилу (Флагман + Формула). І понад 50% аграріїв використовують таку комбінацію», — додав Олександр Мигловець.

Особливості фунгіцидного захисту

Найпоширенішими хворобами сої в Україні є бактеріоз, септоріоз,  церкоспороз, фузаріоз, в окремих областях — пероноспороз. Саме проти перелічених хвороб в загальному будується схема захисту, і базово вона включає 2 обприскування фунгіцидами у фазах бутонізації-початку цвітіння. Перше обприскування — профілактичне, а друге  — для захисту бобів. На посівах насіннєвої сої варто провести ще 1-2 додаткові обприскування.

Бактеріоз сої

«Захист сої від хвороб потрібно розмежувати. Бо, наприклад, пероноспороз — це несправжні гриби, проти яких на ринку України не так багато діючих речовин. Проти бактеріозу актуальні профілактичні обприскування препаратами міді. Для решти хвороб є достатньо продуктів,  які можна оптимально підібрати та працювати як профілактично, так і за перших ознак прояву цих хвороб», — наголошує Олександр Мигловець.

Читайте також: Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році

Представник Ukravit також зазначає, що є ще хвороба, на яку багато аграріїв не звертають належної уваги, але вона дуже поширена — це біла гниль або склеротиніоз. Це спільна хвороба для ріпаку, сої та соняшника. Тому насичена цими культурами сівозміна господарства сприятиме поширенню цієї хвороби. Спори склеротинії можуть бути життєздатними від 2 до 10 років, залежно від різних факторів. Тому наразі господарства досліджують як біологічні, так і хімічні продукти проти склеротиніозу.

«Продукти хімічного захисту  — це препарати на основі протіоконазолу (Інспір Голд) і боскаліду (Ріальт). Це дві діючі речовини, які фіпатологи рекомендують застосовувати проти цієї хвороби. Щодо біологічного захисту, то на ринку є відповідні продукти. Але, щоб біопрепарати діяли, потрібно ряд сприятливих факторів та умов», — додав фахівець.

Інсектицидна обробка

В сої не так багато шкідників. Серед найпоширеніших — це соєва попелиця, яка переносить різні віруси, зокрема мозаїки. В окремі роки, при високих температурах, зʼявляються павутинні кліщі, совки, акацієві вогнівки. Також пам'ятаємо поширення чортополохівки, яка мігрувала через територію України.

Гусінь чортополохівки

«Слід розуміти, що не потрібно при кожному обприскуванні давати компоненти проти  шкідників. Тут дуже важливо провести моніторинг і в разі виявлення тих або інших шкідників підбирати оптимальні інсектициди. Тому у сої великий акцент на інсектициди не роблять — все залежить від року, регіону та гідротермічних умов. Але загалом шкідників сої не складно  контролювати», —  зауважив Олександр Мигловець.

Інсектицидна обробка здійснюється за потреби. Але зазвичай достатньо 1-2 обробок у фазах першого трійчастого листка — ріст бобів. В певні роки в певних регіонах можна взагалі не проводити обприскування. Фахівець наводить приклад, що якщо ви помітили кліщів наприкінці липня-серпень на полях, то зазвичай достатньо провести крайові обприскування акарицидом Ескаліп.

На чому можна зекономити?

За словами фахівця, безліч аграріїв сіють сою винятково обробляючи гербіцидами, а про інсектициди, фунгіциди та позакореневе підживлення забувають. Хоча це базові потреби для високої врожайності й заощаджувати на них не варто. Також для сої обов'язкове проведення інокуляції бульбочковими бактеріями. 

Читайте також: Вирощуємо сою на максимум — досвід фермерів та поради професіоналів

А от зекономити у схемі захисту можна на десикації, оскільки не завжди є потреба. Переважно перед жнивами в кінці серпня-вересня настає посуха, і рослини самі доходять до потрібної кондиції.

Соя

«Якщо ти хочеш не витрачати зайві кошти на вирощування сої, то, відповідно, маєш бути постійно на полі, спостерігати за розвитком культури та контролювати її фітосанітарний стан», — наголошує Олександр Мигловець.

Також варто памʼятати, що не завжди дорогий продукт гарантуватиме високу ефективність. Так як і не впливає, чи це продукт міжнародної компанії, чи вітчизняної, оскільки якість препаратів на однаковому рівні.

Обирайте схему захисту від однієї компанії

Експерт рекомендує при складанні схеми захисту співпрацювати з однією компанією, якщо в неї є достатньо продуктів, які можуть покрити ваші проблематики. Бо якщо робити різні суміші, й вони, наприклад, «підпалили» рослину, або знизилася ефективність, незрозуміло, препарат якої компанії дав такий ефект. 

«Ми як виробники несемо відповідальність за те, що ми виробляємо, реалізовуємо, і за результат в полі. Тому краще замовляти все у виробника, якщо в нього є достатньо хороший продуктовий портфель. Для сої знайти таку компанію реально, але, якщо ми говоримо про садівництво, де в окремі роки може бути до 35 обробок, тут необхідно комбінувати», — розповів Олександр Мигловець.

Олександр Мигловець, директор департаменту агротехнологій Ukravit

Також, обираючи схему захисту препаратами однієї компанії, ви отримуєте спеціальні умови, як-от технічний супровід, знижки, кредитування. 

«Ukravit пропонує аграріям програму кредитування на 6 місяців під 0%, яка охоплює купівлю ЗЗР, мікродобрив та послуги Ukravit Institute. Кредитуванням можуть скористатись як постійні клієнти, так і ті, хто купує вперше. Компанія співпрацює з Укргазбанк, Ощадбанк, OTP, Райффайзен Банк Аваль, Креді Аргіколь Банк та ін.», — додав він.  

Соєвий сезон-2024

Користуючись нагодою, ми вирішили розпитати Олександра Мигловця про соєві тенденції сезону 2024, оскільки він спілкується з аграріями та бачить тенденції у технології та обсягах замовлень. Відтак, на його думку, в сезоні-2024 площі сої зростуть. І на це вплинуть 2 фактори: 

  • дуже дорогі добрива;
  • позитивна собівартість вирощування до ціни. 

«В Україні є попит на цю зернобобову культуру, і для експорту вона також доволі цікава. На сьогодні немає різниці у вартості класичної чи некласичної сої. Її закупівельна ціна всередині України стартувала на середину лютого, залежно від регіону, від 16 500 грн/т до 17 200 грн/т, але це з  доставкою на місце переробки, та 18 200 —18 300 грн/т в порту», —  поділився фахівець.

Читайте також: Сезон сої 2022: про технології, схеми захисту та добрива

Він розповідає, що важко спрогнозувати, наскільки зростуть загальні площі сої, але серед клієнтів Ukravit простежується тенденція до зменшення площ під кукурудзою на користь сої. Щодо тенденцій у вирощуванні, то тут все стабільно вже третій сезон: великі господарства йдуть за технологією та отримують високу врожайність, малі — зменшують норму азотних добрив під інші культури,  відмовляються вносити або зменшують норми фосфорно-калійних добрив. Також все частіше господарства віддають перевагу вирощуванню некласичної сої.

Також цікаво, що не передбачається зростання вартості вирощування сої. Оскільки, якщо зросте вартість мінеральних добрив, то при вирощуванні сої аграрії просто зменшать норми, а вартість ЗЗР взагалі має низхідну тенденцію.

«В цьому році система захисту буде дешевшою, ніж у попередніх двох сезонах, оскільки є тенденція на багатьох ринках до часткового здешевлення діючих речовин. І ми вже бачимо, що зараз ціни на препарати Ukravit менші, ніж були в сезоні-2023», — додав представник компанії.


© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus