Як зміни клімату вплинуть на врожай у новому сезоні — прогноз експертів

20 квітня 2024 235 0
Як зміни клімату вплинуть на врожай у новому сезоні — прогноз експертів
Kurkul.com

Останніми роками погодні умови в Одеській області зазнали змін, а питання посухи вже декілька років непокоїть фермерів регіону. Про це пише «Юг.Today».

Цьогоріч через зміну кліматичних умов в Україні сівба почалася значно раніше звичайного. За словами депутатки Одеської облради, голови депутатської групи «Аграрії Одещини» Алли Стоянової, це перший рік, коли наприкінці березня на Одещині вже сіють кукурудзу.

Як додав заступник директора з науково-виробничої роботи Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України Анатолій Томницький, погодні умови складаються не найсприятливішими для сільського господарства.

«Ми на власні очі бачимо, як навколо нас кліматичні умови з кожним роком стають більш жорстокі. Починаючи від посівної, коли за період з першого вересня по кінець жовтня місяця взагалі випало від 3 до 4 мм опадів, і аграрії були змушені перенести оптимальні строки сівби озимих культур на місяць пізніше. Також ми спостерігаємо зменшення цих опадів в зимово-осінній період, коли повинен ґрунт більш накопичити й увібрати в себе вологу, яка випадає за оцей період, щоб навесні забезпечити всі озимі культури, а також під посів ярих культур вологість ґрунту, щоб вона на сталому рівні. Також ми бачимо на власні очі, як до України вже доходять пилові бурі з Сахари», — пояснив науковець.

На щастя, у березні поточного року опади таки порадували аграріїв Одещини, хоч випали по території області нерівномірно. Анатолій Томницький зазначив, що подекуди аграріям навіть довелося призупинити сівбу через перезволоженість верхнього шару ґрунту.

«На даний час вологість в ґрунті, в шарі ґрунту орному, знаходиться десь на межі від 25 до 40 мм. Тобто це в оптимальному і навіть в надмірному стані. Якщо ми говоримо про метровий шар ґрунту, то вологість також трошки різниться по районах Одеської області. Взагалі накопичення йде дуже сприятливе і доходить від 125 до 140 мм на метровий шар ґрунту», — зазначив науковець.

Алла Стоянова теж впевнена, що березневі опади надають значні надії на врожайність цього року.

«Ті опади, які ми отримали в березні — це дуже великий плюс. Для порівняння найбільш посушливим роком був 2020 рік. Тоді Україна зробила вал 65,5 млн т зерна. Найбільш сприятливим роком був 2021 рік, ми тоді отримали 107 млн т. У 2022 році війна нас підкосила, ми отримали 54 млн т. У 2023 році трохи оговталися — зробили 82,5 млн т. Тому якщо казати про прогнози 2024 маркетингового року — деякі експерти кажуть, що 80 млн т, а я вважаю, що це буде трішки більше, ми можемо спокійно дійти до цифри в 90 млн т з урахуванням, що саме Бессарабія, де найбільш несприятливі умови, отримала достатню кількість опадів», — розповіла голови депутатської групи «Аграрії Одещини».

Читайте також: Синоптики попереджають про заморозки 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus