Соняшник і гречка стали збитковими, рентабельним залишається овес — фермер з Сумщини

27 квітня 2024 1274 0
Соняшник і гречка стали збитковими, рентабельним залишається овес — фермер з Сумщини
pixabay

До війни майже всі культури для фермерів були рентабельними. Наразі ціни значно впали, тож багато культур з прибуткових стали збитковими.

Про це йдеться у спецпроєкті «5 кроків до прибуткової ферми — досвід ФГ «Озон» на Kurkul.com.

Як розповів керівник ФГ «Озон» Олексій Дзюба, у їх господарстві до війни всі культури виходили прибутковими, особливо привабливо було вирощувати соняшник та гречку.

Перед війною соняшник продавали по 23 тис. грн/т, а зараз в регіоні закупівельна ціна становить 9-10 тис. грн/т. Тому з прибуткової, культура стала збитковою.

На думку фермера, зараз хорошу рентабельність приносить овес, оскільки його ціна близько 6,5 тис. грн/т, при цьому витрати мінімальні.

«Завжди вдало реалізовували гірчицю, але врожай 2023 року лежить досі. Ми її продавали по 70 тис. грн/т, а зараз ціна — 15 тис. грн/т. Раніше гірчицю експортували у Європу. Зараз поляки блокують кордон і наша гірчиця лежить мертвим вантажем. Гречка та пшениця збиткові вийшли, як і кукурудза, на вартість якої впливає сушка», — розповів керівник ФГ «Озон».  

Збіжжя в ФГ «Озон» зберігають на власному складі. Соняшник намагаються швидко реалізувати, бо він починає псуватися. Пшеницю і кукурудзу продають на елеватори близько нового року. 

«Ми почали возити соняшник в Одесу своїми силами, коли почав коридор працювати. В принципі різниця виходить зі всіма витратами у 1000 грн/т. Тому є сенс возити», — розповів Олексій Дзюба.

Звичайно війна внесла свої корективи в роботу господарства. ФГ «Озон» знаходиться за 60 км від кордону з росією. Після початку повномасштабного вторгнення в господарстві почали більше економити на добривах. Зменшили прямий обробіток пшениці, жита, соняшнику, пробували використовувати регулятори росту, що дозволило вирівняти колоски й техніка працювала ефективніше. Також частково відмовились від сухих добрив, а збільшили кількість КАС.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus