Реклама

Український фермер за 5 місяців побудував у Польщі сучасну ферму на гідропонному зрошенні

15 травня 2024 6383 0
Український фермер за 5 місяців побудував у Польщі сучасну ферму на гідропонному зрошенні
Kurkul.com

Український фермер Олег Науменко лише за 5 місяців разом із польськими партнерами на 6 га побудували сучасну ферму на гідропонному зрошенні. Там вирощують малину, у планах зайнятись ще й ожиною.

Про це розповів Олег Науменко, співзасновник СВК «Ягідки» в інтерв'ю «В Польщі модель сільського господарства крихка і слабка» на Kurkul.com.

«У Польщі такі проєкти зазвичай будують в середньому рік-два. Але у нас не було стільки часу, бо ми мали домовленості з партнерами... Маємо на меті виробляти від 100 до 200 т малини за сезон. Плюс пробуємо вирощувати ожину. Під нею близько 20 соток», — розповів він. 

Як розповів Олег Науменко, малина, яку виробляє господарство — преміумкласу і вона дає врожай вже у перший рік.

«Не треба, як з лохиною, чекати 5-6 років. Тобто на початку ми ставили собі завдання отримувати прибуток вже у перший рік після побудови проєкту. Плюс важливу роль зіграв той фактор, що у Польщі дуже мало фермерів, які можуть запропонувати саме преміальний продукт. Тож подібних фермерських господарств-конкурентів тут фактично немає. Тобто ми побачили, що є високий попит на продукцію, що продукції на ринку мало. І для нас — це можливість», — розповів Олег Науменко. 

Також фермер зазначив, що 80-90% польських господарств, які займаються виробництвом ягід на свіжий ринок, відстають від українських технологій десь на 10-15 років.

«Тобто всі технології, за якими тут працюють, були  встановлені близько 15 років тому. Це робота в основному голландських підрядників, це було в ті часи, коли сюди вкладав кошти Євросоюз, з того часу ці технології не поновлювались. До речі, ми тут будуємо повністю новий проєкт на іспанських технологіях фірми AZUD — це лідери з фільтрації зрошувальних систем. Тобто, це проєкт за технологіями 2020-2024 рр., однак він значно ближчий до українських технологій, аніж до польських», — поділився Олег Науменко. 

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама