Реклама

Учасники ринку озвучили прогнози щодо цін на малину

4 червня 2024 148 0
Малина
Kurkul.comМалина

Малина перезимувала доволі добре за деякими винятками на Заході України. Про це розповіли в EastFruit.

Як зазначається, погодний фактор, найімовірніше, не матиме значного впливу на обсяги виробництва. Водночас через низькі ціни минулого сезону багато виробників не вкладаються в адекватний обробіток насаджень через брак коштів. Це той негативний фактор, який може знизити як обсяг виробництва, так і якість продукції. До того ж негативним фактором є і триваюча мобілізація, що створює величезні проблеми з робочою силою.

Більшість професійних учасників ринку вважає, що ціни на якісну малину для заморозки зростуть приблизно на 25-35% і досягнуть 50-70 грн/кг, що становить від $1,2 до $1,8/кг.

Водночас, згідно з опитуванням підписників телеграм-каналу EastFruit, більш ніж половина з них (53%) очікує, що закупівельні ціни на малину для заморозки в Україні 2024 року будуть у межах від 40 до 69 грн/кг.

При цьому найбільша кількість опитаних вважає, що ціни навряд чи перевищать 49 грн/кг. Повірити в ціну 70-99 грн/кг або навіть понад 100 грн/кг змогли лише по 17% учасників ринку.

«Багатьом учасникам ринку України, особливо невеликим фермерам, дуже складно спрогнозувати ціну на малину, бо вони дивляться лише на ситуацію у своєму регіоні та рідше у своїй країні в цілому. Насправді ж малина останніми роками стала по-справжньому глобальним товаром, оскільки експортується вона в замороженому вигляді, і ціни на неї формуються за межами України на підставі попиту та пропозиції на цей товар», — пояснив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

За його словами, саме завдяки низьким цінам попередніх двох сезонів, попит на малину знову почав відновлюватися.

Читайте також: Перша українська лохина сезону продається на третину дорожче, ніж торік

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама