Реклама

Темп ринку землі задають не агрохолдинги, а фермери із зембанком від 3-5 тисяч га — експерт

18 червня 2024 1585 0
Темп ринку землі задають не агрохолдинги, а фермери із зембанком від 3-5 тисяч га — експерт

З 1 січня 2024 р. ринок землі відкрився для юридичних осіб. Проте міф, що «вся земля скупиться», не відбувся.

Про це йдеться у спецпроєкті «Міф не відбувся. Ринок не «побіг». Про що говорили голова Фонду держмайна і топменеджери компаній НІБУЛОН, Feodal, Твоє коло, HarvEast на Grain Ukraine 2024», пише Kurkul.com.

Як зазначив Андрій Усенко, співзасновник та СЕО компанії «Твоє коло», на сьогодні юрособи займають понад 20% ринку.

«Юрособи — хто вони? Ми зі сторони своєї інвестиційної діяльності бачимо, що вони діляться на дві категорії: ті, що мають відношення до агро, і ті, що не мають. І серед тих, хто має відношення до агро, темп ринку задають не агрохолдинги, а фермери, які мають від 3-5 тис. га, але вони не входять в холдинги. Це ті, хто народилися, живуть, працюють і планують працювати на своїй землі довго. Для них головним є утримати, сформувати і розширити свої земельні банки», — пояснив Андрій Усенко.

Читати за темою: Український ринок землі планують відкрити для громадян ЄС

Тим часом Андрій Дем’янович, засновник та СЕО компанії Feodal, додав, що наразі фермери і холдинги купують те, що пропонують за адекватні гроші. Адекватні гроші — це рівень десяти орендних виплат.

«Ринок не розбігся до шалених швидкостей, тому що акумуляція масивів на юрособу відбувається дуже складно. Люди бояться продавати землю. Сподіваються, що вона буде коштувати мільйони. Тому є проблема формування цілісного активу. Але, однак, землю купували та будуть купувати. Є чітка тенденція на адекватність ринку і не розхитування великих цін, тому що в цьому немає сенсу», — додав Андрій Дем’янович. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама