Реклама

Український ринок землі планують відкрити для громадян ЄС

14 червня 2024 189 0
Український ринок землі планують відкрити для громадян ЄС

За два тижні виповниться три роки від моменту відкриття ринку землі в Україні. Наразі триває другий етап земельної реформи, на якому доступ до ринку отримали юридичні особи.

Третій і завершальний етап земельної реформи має забезпечити гармонізацію земельного законодавства України з відповідним правом ЄС, зокрема відкрити шлях до участі фізичних і юридичних осіб країн-членів ЄС у земельному ринку. Про це пише Європейська правда.

Водночас, згідно із Земельним кодексом України, іноземці не можуть набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Відповідно українське земельне законодавство в цій частині вимагає змін. Інакше Україна не зможе стати повноправним членом ЄС. Проте може бути встановлений перехідний період, як, наприклад, у Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві та Словаччині — після вступу отримали можливість зберегти чинне регулювання на перехідний період — сім років, у Польщі — на дванадцять років. 

Встановлення такого перехідного періоду — предмет переговорів між ЄС та країнами-кандидатами. І Україна також матиме право на встановлення своїх рамок щодо земельного законодавства на час дії певного перехідного періоду. 

Як зазначається, найбільший позитивний ефект від допуску іноземців до ринку землі отримають землевласники.

«Як свідчить світовий та європейський досвід, країни з більш ліберальними ринковими моделями характеризуються відносно вищими ціною землі та розміром орендної плати за неї, а також швидшими темпами зростання її вартості. Це дозволить землевласникам отримувати справедливу компенсацію від реалізації їхнього майна (як від продажу, так і від оренди)», — йдеться у повідомленні. 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus