Реклама

Врожайність ультраранньої сої на Львівщині не перевищує 3 т/га

10 вересня 2024 72 0
Врожайність ультраранньої сої на Львівщині не перевищує 3 т/га
Kurkul.com

Ультраранні сорти сої в західних областях збирають з урожайністю від 1,8 т/га до 3 т/га, що значно нижче, ніж торік.

Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів Юрій Якубчук, менеджер бренду DEFENDA у Львівській області.

«Цифри різні, але максимальний показник врожайності сої на Львівщині цьогоріч — 3 т/га. Минулого року, коли склалися сприятливіші погодно-кліматичні умови та було достатньо вологи, мінімальна врожайність культури стартувала від 2,5 т/га», — зазначив фахівець.

Нагадаємо, цьогоріч збір ультраранніх сортів сої розпочався аномально рано, першими стартували аграрії Дніпровщини ще на початку липня.

Попри це, фахівець не береться робити передчасних висновків, адже на черзі середньостиглі і пізні сорти. Втім, велику роль у втраті врожайності зіграли погодні умови і система захисту.

Юрій Якубчук додав, що цього сезону аграрії найчастіше зверталися з питаннями щодо захисту бобової від павутинного кліща, а також поширення в посівах фузаріозу і септоріозу.

«Павутинний кліщ швидко заселяв посіви через підвищену температуру повітря і ґрунтову посуху. Найбільшу шкоду він завдавав посівам на піщаних ґрунтах. Ми рекомендували аграріям використовувати Міральд, плюс я додавав ще і Бомбардир Дуо», — пояснив фахівець.

Прояв фузаріозу відмічали під час появи сходів. По вегетації найбільше шкодили септоріоз і іржа, частково альтернаріоз. Для захисту сої від цих хвороб на Львівщині фахівці рекомендували застосовувати Дот, Сальто і Старк.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама