Реклама

В обліпиховому бізнесі треба вміти чекати — виробник

6 жовтня 2024 16 0
В обліпиховому бізнесі треба вміти чекати — виробник
Depositphotos

Фермер з Рівненщини Андрій Кузьмич отримав грант в рамках програми «єРобота» та створив екосад «Ягода Перемоги», де вирощує обліпиху. Про це пише Kurkul.com на основі інформації журналу «Ягідник».

Спочатку площа обліпихового саду становила 0,5 га, але вже навесні 2024 року ягідівник висадив ще 9 га.

«Я виграв на аукціоні земельну ділянку. Вона досить проблемна, адже розташована в низині. Нею впродовж 20 років взагалі не користувалися: нічого не вирощували і навіть не випасали худобу. Там зараз суцільні кущі, але ми вже почали їх корчувати, і завдяки грантовим коштам навесні висаджували обліпиховий сад», — розповів Андрій Кузьмич.

Варто зазначити, що ця культура впродовж останніх 3 років у тренді, вона цікава багатьом. Проте не всі хочуть її вирощувати, адже період очікування врожаю та перших результатів досить тривалий: за сприятливих умов обліпиха починає родити на 3-5 рік після
посадки.

«Тому в цьому бізнесі треба вміти чекати. Але якщо розумно продумати, ретельно обрати технологію та правильно садити рослини, то надалі врожай можна збирати кожного року», — зазначив фермер.

Оскільки в господарстві «Ягода Перемоги» росте і сортова, і дикоросла обліпиха, збір урожаю буде комбінованим. Так, урожай столових сортів Андрій Кузьмич планує збирати методом обривання, адже на рослинах столових сортів після обрізування гілок відбувається повільніша регенерація, каже фермер. Натомість урожай із дикорослих сортів збиратимуть методом обрізування плодових гілок.

Читати за темою: Інвестиції в плодову шипшину окупляться на третій рік — експерт

На підприємстві ягоду обліпихи доробляють і реалізовують як у замороженому, так і в сушеному вигляді. Причому продають не лише на внутрішньому ринку, а й на зовнішньому.

«Сушимо ми на обладнанні нашого кооперативу «Сонячна ягода». Але цей етап — це вже повноцінне перероблення ягоди. Загалом на майбутнє ми розглядаємо різні варіанти перероблення, зокрема і заморожування, адже обліпиха цікава і в сушеному, і в замороженому вигляді. Ми плануємо розвивати напрямок перероблення, адже якби не планували, то, мабуть, і не садив сад площею 9 гектарів», — розповів Андрій Кузьмич.

Так, фермер зазначив, що сушити краще дикорослу обліпиху, тому що під час сушіння велика ягода столових сортів розтікається та забиває решета. Натомість для заморожування більше придатні ягоди столових сортів Лейкора, Орендж Революшн, Клара тощо.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама