Реклама

В Єгипті розробили план скорочення імпорту пшениці

7 жовтня 2024 51 0
В Єгипті розробили план скорочення імпорту пшениці
Depositphotos

Уряд Єгипту розробив план скорочення імпорту пшениці та зменшення витрат на субсидований хліб шляхом часткової заміни пшениці на кукурудзу або сорго.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на анонімні джерела.

Як зазначається, починаючи з квітня 2025 р. кукурудзяне борошно буде змішуватися з пшеничним у співвідношенні 1:4, що дозволить заощадити близько 1 млн тонн пшениці в хлібопекарській промисловості.

Зокрема передбачається, що введення кукурудзяного борошна як інгредієнта для виготовлення хліба може істотно заощадити тверду валюту за умови використання вказаної зернової внутрішнього виробництва.

Очікується, що вказані заходи можуть заощадити уряду мільйони доларів, але зіткнуться з протидією з боку пекарів і борошномелів, які можуть стверджувати, що якість хліба постраждає. Водночас уряд заявляє, що програма субсидованого хліба, яку планується припинити, є серйозним навантаженням на бюджет країни в час боротьби зі збільшенням зовнішнього боргу, дефіцитом іноземної валюти та постійним підвищенням інфляції.

Згідно з даними LSEG, пшениця коштує близько $220/т, тоді як кукурудза коштує близько $200/т.

«У найкращому випадку уряд міг би заощадити приблизно $35-41/т», — сказав Хешам Соліман, каїрський трейдер.

Нагадаємо, Єгипетський державний покупець зерна (GASC) уклав одну зі своїх найбільших прямих угод щодо місячних поставок пшениці — 3,2 млн тонн. Вказаний обсяг має бути поставлений імпортеру з країн Причорноморського регіону в період з листопада 2024 р. по квітень 2025 р. рівними частинами — приблизно по 510 тис. тонн за місяць.

Читати за темою: Після тримісячного зниження світові ціни на пшеницю у вересні зросли — ФАО

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама