Реклама

Завдяки комбікормовому заводу продуктивність корів за місяць зросла на 15%

18 жовтня 2024 9 0
ПСП «Плешкані»
Kurkul.comПСП «Плешкані»

В ПСП «Плешкані» з Черкащини утримують корів голштинської породи. Господарство має статус племінного і планує розвивати цей напрямок, можливо й запровадити інші напрямки тваринництва. Про це йдеться у спецпроєкті «Молочний напрям сьогодні прибутковий — досвід ПСП «Плешкані» на Kurkul.com.

Господарство спеціалізується на голштинській породі, яка є високоефективною з погляду конверсії корму в молоко. Середня норма споживання корму на одну корову становить 24,5-25 кг на день, що забезпечує надої на рівні 30 л. Але тут мають на меті підвищити ці показники до 35 л. Так само наростити й кількість самого поголів’я.

Плануючи розвиток на господарстві вирішили, що одним із ключових компонентів мають бути якісні корми. Тож пів року тому тут побудували виробничий комплекс із виготовлення комбікорму. Допомогла у цьому компанія-постачальник обладнання «Сій Добро».

Щодо повернення капіталовкладень, то на господарстві кажуть, що попередні оцінки показують окупність інвестицій в комбікормове виробництво від 1,5 до 2 років.

Читати за темою: Щоб не рахувати втрати, треба самостійно виготовляти комбікорм, — досвід фермера

Значних дуже швидких змін від нового корму на господарстві не очікували, адже зрозуміло, що зміни у тваринництві не відбуваються миттєво. Проте вже протягом першого місяця продуктивність корів зросла на 15%.

«Окрім покращення стану тварин, зменшився відсоток вибуття — тепер маємо лише 3-5 голів на місяць, тоді як раніше цей показник був дещо вищим. Загалом, тварини почуваються краще, і показники здоров’я покращилися. Навіть влітку, коли спостерігаються певні труднощі через спеку, здоров'я тварин зберігається на належному рівні», — додав зоотехнік Роман Любченко.

На ПСП «Плешкані» постійно займаються профілактикою хвороб у транзитний період, особливо під час отелу. Додаючи до корму премікси, сорбенти для виведення токсинів, а також буфери для підтримки здоров’я рубця. Після отелення додають вітаміни та мінерали, щоб покращити продуктивність молока, а потім переходять до відновлення, де додаткових добавок вже не потрібно.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама