Аграрії Харківщини відмовляються сіяти гречку, кукурудзу і буряк

13 травня 2016 71 0
Аграрії Харківщині не зацікавлені у кукурудзі, гречці, буряку
wp.miray.com.uaАграрії Харківщині не зацікавлені у кукурудзі, гречці, буряку

Харківська облдержадміністрація рекомендує аграріям області збільшити площі гречки, кукурудзи, цукрових буряків за рахунок зменшення посівних площ соняшнику, повідомляє «Слобідський край».

«Сьогодні у нас склалася ситуація, коли 11 районів області суттєво перевищують науково обгрунтовані норми посіву соняшника», — повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер.

За його словами, малими є і площі «під паром» — у структурі посівних площ по всіх категоріях господарств обсяг «землі на відпочинку» становить 10% від площі ріллі. Ймовірно, навіть ці 10% можуть бути зайняті соняшником.

У фермерів же своя правда: аграрний бізнес, як і будь-який інший, спрямований на те, щоб його власник отримував прибуток. Відповідно, кожен фермер рахує вихід грошей з 1 га ріллі. Арифметика проста: якщо соняшник зібрати 30 ц/га по 10 тис. грн — це 30 тис. грн з га, пшеницю зібрати 60 ц/ га по 4 тис. грн — це 24 тис. грн з га.

А якщо посіяти гречку 10 ц по 5 тис. грн — виходить 5 тис. З огляду на те, що відшкодування ПДВ аграріям сьогодні немає, як і належної державної підтримки, податок на землю збільшений, фермери ухвалюють такі рішення, щоб утримуватися на плаву, і збільшують площу під соняшник.

Але, як каже керівник СТОВ АФ ім. Т. Г. Шевченка, що на Вовчанщині, Олег Супрун, це фермер, який працює на перспективу, ніколи не буде збільшувати площі соняшнику за межі 15-20% від всієї своєї площі.

«Якщо потрібно вирощувати гречку, яка, до речі, не є стратегічною культурою, і сьогодні у нас, і у світі, нікому не потрібна, держава повинна вводити відповідні дотації і підтримувати. Фермери будуть вирощувати і гречку, якщо з урахуванням отриманого врожаю і ціни на гречку отримувати, скажімо, 15-20 тис. грн/га. Граючи за правилами світового ринку, наші фермери воліють сіяти соняшник», — зазначає аграрій.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про посівну кампанію доступні в інтерактивному модулі «Посівна онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії New Holland Agriculture.

Виконано за допомогою Disqus