У НААН незаконно відчужено 25,9 тис. га земель — експерт

18 травня 2016 104 0
Ануш Балян, віце-президент НААН
AgroPolit.comАнуш Балян, віце-президент НААН

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування у 2004-2013 р.р. припинено права користування землею державних підприємств дослідних господарства, які належать до сфери управління Національної академії аграрних наук України (НААН), без погодження з Академією, площею 25,9 тис. га, про це в інтерв'ю AgroPolit.com повідомила віце-президент НААН Ануш Балян.

За її словами, зокрема:

— розпорядженням голови Криворізької районної державної адміністрації Дніпропетровської області від 5 грудня 2012 р. № Р-862/0/3-12 припинено право постійного користування земельною ділянкою державного підприємства «Дослідне господарство «Червоний шахтар» НААН» загальною площею 3537,9 га;

— розпорядженням Козелецької районної державної адміністрації Чернігівської області від 11 квітня 2012 р. № 207 припинено право постійного користування земельною ділянкою державного підприємства «Дослідне господарство «Прогрес» загальною площею 2117,6 га;

— на підставі постанови Чернігівського окружного адміністративного суду від 16 лютого 2011 р. з підпорядкування НААН виведена агрофірма «Лосинівська», 5680 га землі якої розпайовано;

— у 2004 р. розпайована частина земель агрофірми «Наукова» – 10,0 тис. га;

— розпорядженням Лохвицької райдержадміністрації припинено право користування земельною ділянкою ДП ДГ «Вирішальне» площею 4500 га.

«Крім того, у результаті анексії АР Крим та військово-політичних подій у зоні проведення антитерористичної операції, Академії непідконтрольні 22 юридичні особи, які розташовані на території АР Крим, загальною площею землекористування 25,1 тис. га землі, та у Донецькій і Луганській областях — 6 юридичних осіб загальною площею 10 тис. га землі», — зазначила вона.

Також додає, що Академією вжито заходів для недопущення неправомірного відчуження земель державних підприємств дослідних господарств НААН.

«Підготовлено ряд звернень до правоохоронних (МВС, СБУ тощо) та судових органів з метою повернення загарбаних земель у власність Академії, а також до інших органів виконавчої влади (Міністерство юстиції України, Міністерство економічного розвитку та торгівлі України й інші) з питань юридичних осіб, які перебувають на анексованій території АР Крим і території, тимчасово непідконтрольній українській владі (Донецька та Луганська області)», — підсумувала Ануш Балян.

Виконано за допомогою Disqus