Дві проблеми тиснуть на обов'язкове відкриття ринку землі — Мартинюк

18 травня 2016 59 0
Максим Мартинюк, голова Держслужби з геодозії, картографії та кадастру
stroyobzor.uaМаксим Мартинюк, голова Держслужби з геодозії, картографії та кадастру

Ринок землі, може бути, Україні і був би не потрібний, якби не дві проблеми, про це в інтерв'ю «НВ бізнес» сказав голова Держслужби з геодозії, картографії та кадастру Максим Мартинюк.

За його словами, перша – морально-етично-юридична.

«У нас є 27 млн га землі, яка знаходиться у приватних руках. Нею володіють майже 7 млн громадян. І ці 7 млн громадян не вільні розпоряджатися своєю власністю. На відміну від мільйонів інших громадян, які мають квартири, будинки, автомобілі і можуть їх продавати, віддавати у заставу і по-різному розпоряджатися», — сказав він.

Також додав, що власники землі, на жаль, можуть тільки передати її в оренду. Або — як це не сумно і цинічно звучить — можуть померти і таким чином передати її у власність в інші руки. Більше ніяких у них, на жаль, можливостей немає.

«Я б порівняв це з кріпосним правом — ми, напевно, єдина країна в Європі, в якій склалася така ситуація. Землю можна дозволяти продавати, не можна дозволяти продавати, але оскільки вона вже у приватних руках, далі з цим треба щось робити. Або викупити назад ділянки, або дозволити розпоряджатися землею тим, хто нею володіє», — зазначив він.

І друга проблема, на його думку, яка підштовхує до введення ринку землі, – потреба у кредитних заставних механізмах у сільськогосподарському виробництві.

«На сьогодні сільське господарство кредитується, у тому числі під землю, але якість застави дуже низька. Звідси високі ставки, з цієї ж причини банки не дуже охоче дають ці кредити. Якщо ж запустити ринок, землю можна передати у заставу. У разі неповернення кредиту цю заставу буде продано. І, власне, все буде працювати так, як має працювати у ринковій економіці», — підсумував посадовець.

Виконано за допомогою Disqus