Український стартап запустив унікальну систему моніторингу полів

28 червня 2016 338 0
Drone.ua випустила новий продукт для дрібних і середніх фермерів
Kurkul.comDrone.ua випустила новий продукт для дрібних і середніх фермерів

Команда стартапа Drone.ua випустила новий продукт для дрібних і середніх фермерів — систему моніторингу та аналітики аграрних угідь Zemli.online, повідомляє Traktorist.ua з посиланням на ain.ua.

Це автоматизована система, яка збирає дані про посіви в реальному часі і аналізує їх, радячи фермеру, як підвищити врожайність і знизити витрати, а ще робить прогнози про те, який результат він отримає при тих чи інших умовах. А якщо урожаю буде щось загрожувати, система повідомить про це по SMS або email.

Для збору інформації, яку потім аналізує система, використовують дані супутників Landsat і Sentinel. Вони передають як візуальні дані, так і дані радарних знімків, що дозволяє моніторити поля навіть в умовах хмарності. Аналіз можна підкріплювати даними з дронів, які дають найбільш високу якість картинки.

За словами СЕО Drone.ua Валерія Яковенко, це найточніший інструмент збору візуальних даних, доступний на сьогодні. Однак купувати дрон фермеру не обов'язково — система дасть детальний звіт і без нього.

«Також система використовує дані наземних лабораторій компанії. Зараз у нашій базі трохи більше 400 терабайт інформації, а до кінця 2017 роки ми прогнозуємо загальний обсяг геопросторових даних на рівні 5 петабайт», — каже Валерій Яковенко.

Проте найцікавішою функцією, за словами Валерія, є не візуалізація даних, а модулі допомоги фермеру в прийнятті рішень. Вони працюють на базі машинного навчання і інтелектуальних алгоритмів створення прогнозів.

«Іншими словами, ми перетворюємо сотні терабайт інформації в математичні формули і залежності, які надають аграрію чіткі рекомендації про те, як найкраще діяти в тому чи іншому випадку», — пояснив СЕО Drone.ua.

Zemli.online також зможуть прогнозувати врожайність на рівні всієї країни. Проект планується використовувати в державній програмі «Урожай 2016».

«Система обробки та аналітики даних повністю автоматизована, тому коштує дешевше, ніж супутниковий моніторинг. Ми пропонуємо систему за ціною $ 9,99 на місяць на ціле підприємство розміром до 300 га», — пояснив Валерій Яковенко.

Виконано за допомогою Disqus