Учені вивели пластичний гібрид пшениці

11 липня 2016 84 0
Біологи створили гібриди ярої м'якої пшениці
kurkul.comБіологи створили гібриди ярої м'якої пшениці

Біологи Тюменського національного університету створили гібриди ярої м'якої пшениці, які мають високу екологічну пластичність, тобто здатність пристосовуватися до різних умов, пише прес-служба університету.

«В умовах глобальної зміни клімату залишається актуальною проблема створення, вивчення та виділення генетичного матеріалу, що володіє високою екологічною пластичністю і стабільністю прояву ознак, що впливають на продуктивність рослин», — зазначив завідувач кафедри ботаніки, біотехнології та ландшафтної архітектури університету Ніна Боме.

Читати по темі: АгроЕкспедиція «Пшениця 2016»: маємо прогноз!

Також додається, що спочатку нові гібриди, створені з сортів, рекомендованих для Західного Сибіру і Німеччини, випробовували на біостанції «Озеро Кучак». Потім вчені випробували нову пшеницю на трьох ділянках, які знаходяться у Тюменській області, землях Баден-Вюртемберг і Нижньої Саксонії у Німеччині, щоб визначити, наскільки добре гібриди адаптуються до різних умов.

«Випробування у Росії і Німеччині зайняли два роки. Учені оцінили рослини по продуктивності і стійкості до хвороб і прийшли до висновку, що гібриди показали хороші результати як у Росії, так і у Німеччині», — зазначається у повідомленні.

Крім того, вчені простежили зв'язок вилягання з висотою рослин. Вилягання відбувається, коли стебло не витримує навантаження, через що рослина схиляється до землі, що найбільш несприятливим чином позначається на формуванні зерна. Вилягання у злаків — важлива ознака при їх селекції. У Західному Сибіру клімат більш континентальний, ніж у Німеччині, а це значить, що літо сухіше. Вчені з'ясували, що через нестачу вологи у Сибіру рослини виростали у середньому нижчі, ніж у Німеччині, але на стійкості до вилягання це не відбилося.

«Екологічні випробування проводилися в рамках міжнародного проекту Sascha, спрямованого на адаптацію сільського господарства Західного Сибіру до глобальних змін клімату. Проект здійснюється за підтримки Міністерства освіти і науки Німеччини, повідомляє ТАСС», — сказано у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus