Прибуток від реалізації горіхів складає 130 тис. грн/га

12 липня 2016 158 0
Віталій Радько, директор Українського Інституту горіхоплідних культур
kurkul.comВіталій Радько, директор Українського Інституту горіхоплідних культур

Однією з причин, що спонукає займатися горіхівництвом, є порівняно низькі капітальні вкладення на 1 га, заявив під час конференції «Мільйонер з горішка» директор Українського Інституту горіхоплідних культур Віталій Радько.

За його словами, за розрахунками, які проводив Український Інститут горіхоплідних культур, витрати на виробництво продукції складають близько 10 тис. грн. Тобто на тому ж рівні, що і затрати на зернові культури. У той час як прибуток від реалізації горіхів складає близько 130 тис. грн/га.

Читати по темі: Математика агробізнесу: горіховий сад

«Як ми порахували? Брали середню урожайність 3-4 тис. кг/га (це більш-менш реально адаптовано до наших умов). Далі беремо відсоток чистого горіху, після очищення, — це у середньому близько 40%. 3 т на 40% — це 1,2 т вихід чистого ядра. 1,2 т помножили на середню ціну реалізації (узагальнено виходить 120 грн/кг). 1200*120=144 тис. грн. Мінус 10 тис. грн на затрати і мінус 4-5 тис. грн накладних затрат, таким чином виходить 130 тис. грн/га. Тобто це реальні об’єктивні розрахунки, які можна підтвердити і теорією, і практикою», — пояснює експерт.

Виконано за допомогою Disqus