Фермери бояться виходити на новий рівень в овочівництві

18 вересня 2016 102 0
Страх заважає фермерам вигідно збувати продукцію?
kyiv.ridna.uaСтрах заважає фермерам вигідно збувати продукцію?

Українським фермерам досить складно збувати овочеву продукцію всередині країни за високими цінами, повідомив регіональний менеджер компанії «HM.CLAUSE» в Україні, Білорусі та Молдові Григорій Іванов, пише «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Перш за все, за його словами, це пов'язано з помітним зниженням платоспроможності населення через девальвацію. При цьому лише деякі українські господарства мають досвід прямих поставок у роздрібні мережі. Хоч і умови там не найзручніші для виробників овочів.

«Головна причина того, що фермери поки не у змозі безпосередньо працювати з супермаркетами, полягає у тому, що один виробник практично не може гарантувати стабільні поставки продукції протягом всього року», — зазначив він.

За його словами, вихід з ситуації — кооперація.

«Однак наші аграрії поки не готові на такий крок, оскільки ними більшою мірою керують ментальність, страх і бажання заробити сьогодні і відразу, ніж реальне розуміння ситуації. На мій погляд, повинен пройти не один рік і змінитися не одне покоління фермерів, перш ніж українські виробники усвідомлять, що тільки об'єднання і кооперація дають можливість розвивати цей бізнес більш ефективно і максимально уникнути проблем з реалізацією», — підкреслює Григорій Іванов.

Щодо перспектив експорту він підкреслює, що українська продукція може бути дуже конкурентоспроможною на європейському ринку у силу досить високої якості і меншої собівартості. Проблема у тому, що виробники України мало обізнані про потенційні зовнішні ринки збуту. Спроби вивчити їх виявляють поодинокі господарства, при цьому немає будь-якої інформаційної підтримки з боку держструктур, зокрема — Мінагропроду, завдяки якій фермери змогли б більше дізнатися про європейський ринок, про вимоги покупців, сертифікації, нормах і т.д.

«Я знаю точно, нас бояться в Європі, зокрема у Польщі та сусідніх країнах, тому що українська продукція не поступається в якості місцевій, але при цьому — дешевша. У т.ч. за рахунок недорогої робочої сили. Тобто можна сміливо сказати, що ці двері для нас відкриті, проблема у тому, що у них ніхто не йде», — констатував експерт.

Також додав, що українські фермери практично не проявляють активності для розуміння і освоєння цього ринку, навіть незважаючи на те, що Україна вже має приклади успішних поставок українських овочів на ринок ЄС.

«Це ж не якийсь ефемерний ринок, це перш за все — люди, з якими потрібно знаходити контакти, вести переговори, налагоджувати співпрацю. При цьому, що важливо, Мінагропрод також не робить інформаційну підтримку. Як результат, де-факто європейський ринок для нас відкритий, але на ділі ми самі не поспішаємо на нього виходити», — резюмує Григорій Іванов.

Виконано за допомогою Disqus