Урожай волоських горіхів скоротиться на 43-48 тис. т

19 вересня 2016 101 0
Урожай волоських горіхів в Україні у 2016 р. скоротиться
makler.mdУрожай волоських горіхів в Україні у 2016 р. скоротиться

Урожай волоських горіхів в Україні у 2016 р. за попередніми даними складе 68-73 тис. т, тоді як у 2015 р. було зібрано 116 тис. т, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в асоціації «Укрсадпром».

За словами заступника голови «Укрсадпрому» Олега Коровкіна, падіння врожаю пов'язано з осінніми і, перш за все, весняними ранніми заморозками.

Крім того, за прогнозами асоціації, Україна у 2016 р. може експортувати 40-45 тис. т волоських горіхів, у залежності від цін на перероблену продукцію. Частка фактичного експорту у 2015 р. становила 60% виробленої продукції (40% припало на «сірий» експорт). Офіційно Україна експортує щороку 20-25% від загальної кількості продукції.

Щодо перспектив розвитку горіхівництва в Україні, Олег Коровкін зазначив, що багато власників молодих промислових насаджень планують закупівлю обладнання для переробки горіхів.

«З часом, якщо власники промислових садів об'єднаються в кооперативи, буде можливо встановлювати потужні переробні комплекси волоських горіхів. Це буде сприяти експорту якісної продукції у країни Європи і Азії. Отже, для встановлення потужної переробної лінії, необхідно мати велику кількість коштів, а також, що не менш важливо, достатню кількість площ промислового горіха, чого нині не вистачає», — зазначив він.

За його словами, горіхова галузь потребує державної підтримки, зокрема, у відновленні програми компенсації при закладці саду і догляду за ним, держпідтримку при закупівлі обладнання для переробки.

«Раніше сума компенсації по догляду за горіховим садом становила 2 тис. грн на 1 га у рік… Компенсація витрат при закладці саду на сьогодні повинна становити не менше 70% і 12-15 тис./грн на 1 га у рік. Ця галузь є витратною e перші 6-8 років і дуже прибутковою далі», — додав Олег Коровкін.

Так, в «Укрсадпромі» вважають, що обладнання та техніка вітчизняного виробництва, компенсується державою на 90%, зарубіжного, тобто Європейського — на 50%. Це вкрай важливо для підняття вітчизняного виробника. Компенсація з боку держави при закупівлі техніки або обладнання повинна бути у межах 50-90%.

Асоціація «Укрсадпром» створена у березні 2016 р., до її складу входять виробники фруктів, ягід і горіхів, саджанців дерев, галузева корпорація і наукові установи з 15 регіонів України. Сумарне виробництво плодів і ягід в цих областях складає 1605 тис. т або майже 75% від всеукраїнського і здійснюється на 130 тис. га, становить 63% від всієї площі плодово-ягідних насаджень в Україні.

Асоціація об'єднує виробників, які забезпечують половину (більше 200 тис. т) промислового виробництва плодів і ягід в Україні. Наявні фруктосховища учасників асоціації забезпечують зберігання майже 100 тис. т фруктів.

Спеціально для найдопитливіших читачів дані про жнива доступні в інтерактивному сервісі «Урожай онлайн» — спільному проекті Latifundist.com і компанії AGCO.

Виконано за допомогою Disqus