На Київщині побудували термостабільний свинарник

3 жовтня 2016 167 0
«Зелена брама» вирощує свиней за новою технологією
agrotimes.net«Зелена брама» вирощує свиней за новою технологією

Підприємство «Зелена брама», що на Київщині, вирощує свиней за відмінною від інших технологією, повідомив в інтерв'ю Аgrotimes власник підприємства Леонід Желнов.

«Сьогодні ми на відміну від більшості колег вирощуємо свиней не у капітальних цегляних приміщеннях. Наші свинарники — це легкозбірні конструкції, де підлога заглиблена у землю на кілька метрів, де як підстилка використовується вологоємкий субстрат, наприклад тирса. А замість дорогої системи мікроклімату — величезна кількість вікон — дверей немає», — зазначив він.

За його словами, господарство не застосовує антибіотики. Хіба тільки для лікування. Їх терапевтичне використання не є виправданим, бо це сьогодні недешево.

«Ми створили пілотний проект: у нас був такий собі котлован, який ми окультурили, зробили каркас, насипали тирсову підстилку, обробили її спеціальними бактеріями, поставили вирощувати 25-кілограмових поросят і цілий сезон пропрацювали таким чином. Поросята не хворіли, показали результати кращі, ніж у приміщенні», — сказав Леонід Желнов.

Також додав, що така технологія вирощування — це вирощування свиней у термостабільному свинарнику на теплій підстилці. Це приміщення, що легко зводяться, не мають фундаменту, не потребують великих капіталовкладень. Свинарник являє собою ніби напівпогріб.

«Якщо ви зайдете у цокольний поверх будинку, то влітку там буде прохолодно, а взимку — тепло. Так само й у наших свинарниках. Переходячи на таку технологію утримання поголів’я, ми виходили з того, що треба зробити комфортні умови свиням», — розповів господар підприємства.

Спочатку, за його словами, підстилка обробляється її спеціальними бактеріями, а далі, у процесі вирощування свиней, раз чи два підсипають, щоб освіжати зовнішній шар.

«І все. Після закінчення циклу вирощування свиней ферментована підстилка використовується як біодобриво й ефективна мульча», — розповів він.

Натуральний органічний субстрат (ферментована біопідстилка) використовується так:

  • органічне добриво, збагачене поживними речовинами, яке не обпікає кореневу систему;

  • розпушувач тяжких ґрунтів;

  • мульча, яка пропускає повітря й утримує вологу в кореневій системі;

  • утеплювач садових рослин, який захищає їх кореневу систему в зимовий період за низького снігового покрову.

«Ферментована підстилка не містить насіння бур’янів і фітопатогенних мікроорганізмів, збудників хвороб рослин. Ця технологія справді цікава й перспективна, але труднощі, як кажуть, в деталях. Цей рік в нас пішов на відточування всіх цих деталей. Результати, досягнуті на дослідному майданчику термостабільного свинарника на глибокій біопідстилці, дають упевненість, що ця технологія дозволить забезпечити низьку собівартість вирощування свиней за високої якості продукції», — підсумував Леонід Желнов.

Виконано за допомогою Disqus