Міжнародні фахівці обговорили перспективи агросектору Запоріжжя

11 жовтня 2016 20 0
На Запоріжжі відбулося засідання спеціалізованої секції «Розвиток агропромислового комплексу у регіонах»
Daily - РБК-УкраинаНа Запоріжжі відбулося засідання спеціалізованої секції «Розвиток агропромислового комплексу у регіонах»

На Запоріжжі відбулося засідання спеціалізованої секції «Розвиток агропромислового комплексу у регіонах», яка працює у рамках Міжнародного форуму з питань інтеграції та кооперації «InCo Forum», пише прес-служба Запорізької облдержадміністрації.

Учасники заходу, серед яких міжнародні фахівці, розглянули сучасний стан, перспективи та проблеми розвитку агропромислового комплексу Запорізької області, питання державної підтримки сільськогосподарського виробництва, останні законодавчі ініціативи у земельних питаннях, а також перспективи розширення експорту в ЄС вітчизняної агропродовольчої продукції.

«Сільськогосподарську діяльність у регіоні здійснюють 3 тис. підприємств з різними організаційно-правовими формами господарювання, більше 300 переробних підприємств, що виробляють продукти харчування та напої, та 198,4 тис. домогосподарства», — сказав директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький.

За його словами, сільськогосподарські угіддя області займають 82,4% території області – це 2,2 млн га (5,4% угідь України), в тому числі пашня — 84,9% (1,9 млн га — четверте місце в країні). На одного жителя області припадає 1 га орних земель, тоді як в Україні — лише 0,7 га, а в Європі — 0,25 га.

«За підсумками економічної діяльності за 8 місяців цього року валової продукції сільського господарства вироблено на суму 5,9 млрд грн (19-20 місце за темпами виробництва серед регіонів України), у тому числі господарствами населення — на суму 3,1 млрд грн, що становить 52%, сільгосппідприємствами — 2,8 млрд грн або 48% від загального обсягу. З державного бюджету на підтримку розвитку підприємств АПК у цьому році на компенсацію відсоткової ставки за кредитами банків передбачено 10,6 млн грн. На сьогодні конкурсною комісією розглянуто заявок на суму 6 млн грн», — сказав він.

Також додав, що в обласному бюджеті на цей рік на програми агропромислового розвитку передбачено 7,9 млн грн.

На сьогодні, за його словами, завершуються жнива — із 874 тис. га зернових і зернобобових культур скошено 850 тис. га і намолочено 2,6 млн т зерна нового врожаю. Середня врожайність становить 30,4 ц/га, що на 1,3 ц вище, ніж у минулому році. Збір сільськогосподарських культур триває. Паралельно зі збиранням сільськогосподарських культур аграрії проводять підготовку ґрунту і посів озимих культур під урожай 2017 р.

«Здійснюється робота щодо реалізації інвестиційних проектів у галузі тваринництва», — підсумував Андрій Ревуцький.

Виконано за допомогою Disqus