Тваринники значно зекономлять з відміною необхідності стерилізувати гній

17 жовтня 2016 50 0
Відміна необхідності стерилізувати гній — значна економія для тваринників
PaySpaceMagazineВідміна необхідності стерилізувати гній — значна економія для тваринників

Стерилізація гною вимагає купівлі дорогого обладнання, значних затрат на електроенергію та завантаження-вивантаження гною, оплати праці додаткового персоналу, пише прес-служба Асоціації виробників молока (АВМ).

Підписання закону «Про внесення змін до закону України «Про продукти тваринного походження» можна назвати перемогою здорового глузду, вважають в Асоціації виробників молока. Через творчий підхід під час адаптації українського законодавства до регламентів ЕС, законом у попередній редакції було закріплено норму, згідно з якою увесь гній, що утворювався на тваринних комплексах, необхідно було кип’ятити під великим тиском. Тільки після цього його можна було виносити в поля.

«Закон у новій редакції, над якою працювали експерти АСУ та ВАР, скасовує цю недолугу норму: відтепер увесь гній необхідно компостувати», — коментує віце-президент АВМ Ганна Лавренюк.

За її словами, стерилізуванню підлягає тільки гній від тварин із висококонтагізійними захворюваннями, збудники котрих не знищуються під час компостування. Крім того, після стерилізації гній втрачає властивості органічного добрива.

Схвалюють прийняття закону і тваринники.

«Ми були одними з ініціаторів того, щоб у попередню версію закону внесли поправку – органічні відходи від тварин – це продукти тваринного використання, а не відходи, як це було раніше», — зазначив керівник ТОВ «Вітчизна» Володимир Литвин.

Він додає, що у господарстві «Вітчизна» гній утилізується методом компостування, що значно дешевше, ніж його кип’ятіння.

Виконано за допомогою Disqus