Аграрії будуть змушені перервати посівну

18 жовтня 2016 110 0
Похолодання в Україні призвело до затримки появи сходів озимих
kurkul.comПохолодання в Україні призвело до затримки появи сходів озимих

Проблемою для господарств, які до сих пір не сіяли, буде неминуча втрата часу на підсихання ґрунту, повідомляє «УкрАгоКонсалт».

При низьких температурах повітря воно може тривати до 6-8 днів, обумовлюючи запізнення з появою сходів.

Похолодання в Україні призвело до затримки появи сходів озимих. У першій декаді жовтня переважала нестійка з опадами погода.

Рівень зволоженості ґрунту у Вінницькій області на сьогодні є достатнім для проростання насіння і одержання сходів озимих колосових культур. Разом з тим набуває вирішального значення фактор тепла. Посіви озимих зернових культур в Київській області, висіяних в оптимальні терміни (до 22 вересня), знаходяться у фазі сходів (другий лист). З огляду на тривалий бездощовий період у вересні, господарства області були змушені переносити посів озимих на кінець оптимальних (до 25-30 вересня) і на максимально допустимі (до 5 жовтня) терміни. Однак надмірні опади у першій декаді жовтня приводили до затримки польових робіт. У той же час зниження середньодобових температур повітря до 6-7° С, яке почалося з середини першої декади жовтня, зумовило затримку появи сходів озимих зернових культур, висіяних на початку жовтня.

На Дніпропетровщині рослини пшениці озимої, яку сіяли в ранні терміни (до 20 вересня) по чорному пару, налічують 3 листа і знаходяться на початку фази кущіння. Висота рослин становить 17-20 см. Загалом, рослини озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані.

На посівах озимої пшениці рослини знаходяться в різному стані в залежності від строку посіву: від проростання насіння до початку кущіння.

Виконано за допомогою Disqus