У п’яти районах Одещини ситуація з АЧС критична

27 жовтня 2016 71 0
АЧС окуповує Одещину
kurkul.comАЧС окуповує Одещину

На Одещині у 5 районах з 10, що були уражені африканською чумою свиней (АЧС), ситуація критична.

Про це заявив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Сергій Гавура, повідомила на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook редактор The Agricultural Ukraine Альона Новічкова.

«Кілька днів назад зафікосовано черговий випадок ураження АЧС свині у приватній садибі у Біляївському районі. Але найкритичніша ситуація нині у Болградському районі у с. Калчеве», — йдеться у повідомленні.

За її словами, проблема в тому, що місцеві жителі повністю зневірені в тому, що в разі вилучення у них свиней, кошти на відшкодування витрат (за живу масу свиней) будуть виплачені. Нікого, ні ветеринарів, ні поліцію, ні місцевих депутатів — у подвір'я не пускають. Ось тому до цих пір, по-перше, представники як ветслубжи, так і місцевих органів влади не знають точну кількість свинопоголів'я у с. Калчеве.

«Селяни сказали що в селі нині утримується всього...35 свиней, хоча за інфомацією їх кількість може складати майже 500! Поголів'я швидко просто вирізають на м'ясо чи роблять м'ясні консерви», — зазначає вона.

Також додається, що всього за рік було вилучено у населення на агропідприємтсваах обаласті уражених віросом АЧС понад 7 тис. свиней. Сума відшкодування збитків — майже 6,5 млн грн. Через те, що виплати йдуть досить таки повільними темпами жителі села зневірені.

«Хоча, як повідомила в ефірі телепроекту «Агро Олімп» головний спеціаліст харчової промисловості та продовольчого ринку департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Людмила Золотар, нещодавно на минулій сесії Одеської облради було виділено до резервного фонду 5 млн грн. Ціна за 1 кг живої ваги свиней — 21,59 грн», — зазначає Альона Новічкова.

Всього в Одеській області, за її інформацією, утримують 364 тис. голів свиней, з них в агропідприємствах (відгодівельних свинокомплексах) — 118 тис.

«Бесарабія зараз у зоні величезного ризику! Тут зосереджена найбільша кількість свинокомплексів, племзаводів та племрепродукторів. На жаль, причинами таких швидких темпів розповсюдження АЧС по регіону є людський фактор, халатність, недотримання елементарних санітарних вимог, стихійна торгівля м'ясом, стихійна несанкціонована закупівля свиней», — проінформував Сергій Гавура.

Виконано за допомогою Disqus