Ринок підтримує ініціативу Кутового зробити ставку на виробництво фермерської органічної продукції

8 листопада 2016 64 0
Великий інтерес до української органіки є з боку в ЄС
tl.import40.ruВеликий інтерес до української органіки є з боку в ЄС

Виробники органічної продукції підтримують ініціативу Міністерства агарної політики і продовольства України зробити цей напрямок одним із основних для фермерського руху.

Таку думку в інтерв’ю AgroPolit.com висловив виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин.

«Після приходу нового керівника Мінагропрод зробив органічне виробництво одним зі своїх пріоритетів. І саме Тарас Кутовий говорить, що органічні продукти — нішеві, й цим краще можуть почати займатись саме невеликі та середні фермери та сімейні господарства. Це правильна ставка», — зазначив експерт.

За його словами, поки що дрібні виробники не отримують фінансової підтримки від держави, але у Тараса Кутового є чіткий посил про те, що виробники органічної продукції, можливо, отримають певні преференції зараз, або в перспективі.

«Зрозуміло, що змінити фокус державної підтримки одномоментно не можна. Втім, якщо усвідомлення необхідності таких змін існує, це означає, що підхід держави до органічного виробництва зрушується у позитивний бік. Тому розуміння від Мінагропроду щодо необхідності підтримки органічного виробництва є», — пояснив він.

Андрій Коняшин зазначив, що наразі вже є приклади успішного виробництва такої продукції в регіонах.

«У Житомирській області прийняли програму, яка передбачає компенсацію з місцевого бюджету коштів виробникам за здійснення відповідної сертифікації. Те ж саме і на Львівщині. Аналогічна підтримка в планах влади на Полтавщині. У тих регіонах, де розуміють, що є перспектива, здійснюється відповідна підтримка», — пояснив він.

На думку виконавчого директора Федерації органічного руху, великий інтерес до української органіки є з боку в ЄС.

«Нашим фермерам цікавіше працювати з іноземним покупцем, адже й заробіток дещо вищий. Втім, поки що європейці практикують купувати у нас, переважно, органічну сировину, а продукцію з доданою вартістю виробляють у себе і продають під лейблом «зроблено в ЄС», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus