Рентабельність ячменю пивоварного перевищила 100%

27 листопада 2016 110 0
Ячмінь пивоварний має більшу урожайність, ніж товарний
afb.org.uaЯчмінь пивоварний має більшу урожайність, ніж товарний

За ціною ячмінь пивоварний майже не відрізняється від товарного. Але враховуючи його вищу врожайність – 4,5 т/га, витрати на 1 га – 7 тис. грн, аграрій отримує рентабельність, яка перевищує 100%.

Про це у спецпроекті Кurkul.com повідомив керівник центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак.

З цими розрахунками науковців згоден і керівник сільськогосподарського кооперативу «Витязь» Михайло Золотарьов з Харківщини.

«У господарстві вже не один рік вирощують від 100 га пивоварного ячменю. Спочатку на це збіжжя потрібно знайти покупця, а вже потім сіяти», — зазначив він.

У нього укладений договір із одним із пивзаводів, проте цьогоріч, у зв’язку зі зменшенням виробництва пива в Україні, покупці стали більш прискіпливими до якості пивоварного ячменю, почали пред’являти неогрунтовані претензії, аби лише збити ціну.

Читати по темі: Чи зможуть нішеві культури зробити бізнес ефективним?

«Ледь продали… Ті ж аграрії, які на свій страх та ризик вирощували пивоварний ячмінь без договору з підприємством-покупцем, змушені були його продати як звичайний, фуражний», — зазначив він.

Керівник господарства запевняє, що незважаючи на таку нестабільну ситуацію та прикрощі, від вирощування ячменю у СК «Витязь» відмовлятися не збираються.

Виконано за допомогою Disqus