На Рівненщині завершився екологічний проект ЄС щодо покращення стану ґрунтів

6 грудня 2016 105 0
Шлам є ефективним меліорантом для підвищення урожайності місцевих зазвичай кислих ґрунтів, а також дозволяє вирощувати екологічно чисту продукцію
rv.gov.uaШлам є ефективним меліорантом для підвищення урожайності місцевих зазвичай кислих ґрунтів, а також дозволяє вирощувати екологічно чисту продукцію

На Рівненщині закінчується проект Євросоюзу, реалізація якого полягала у застосуванні шламу, що утворюється від діяльності РАЕС, у сільському господарстві регіону, повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

Вапняний шлам, що утворюється на Рівненській АЕС від освітлення води р. Стир містить корисні для рослин домішки мікроелементів. Застосування вапняного шламу, який має високий ступінь дисперсності, сприяє реальному підвищенню урожайності вже в перший рік використання. Також при застосуванні шламу знижується забрудненість урожаю радіонуклідами.

В рамках проекту відбувалась просвітницька робота з громадськістю, демонстрація результатів вапнування на дослідних полігонах, зустрічі з вченими та кураторами проекту. Були укладені угоди на відвантаження шламу з кількома сільськогосподарськими організаціями.

Так, майже 20 тис. т шламу передано «ЗахідАгропрому» (м. Костопіль), 7 тис. т – «Євророзвитку» (громада Володимирецького та Маневицького районів), 2 тис. т – «РівеньАгро» (села Любахи та Лозки Володимирецького району Рівненської області), 500 т передано – «Акві» (Володимирецького району). Починаючи з 2014 р., 4 тис. т в рік забирає ТзОВ «Хайберрі» Маневицького району Волині.

«Проект дозволяє РАЕС вирішити питання екологічно безпечної утилізації вапняного шламу шляхом передачі його сільгосппідприємствам для меліорації місцевих земельних угідь. Успіх екопроекту дав поштовх до будівництва на РАЕС лінії зневоднення вапняного шламу, яка надасть можливість отримувати шлам, придатний для транспортування. Також планується підготувати шламонакопичувач для складування шламу, розрахований на 200 тис. т», — говориться у повідомленні.

Нагадаємо, екологічний проект ЄС «Розбудова сільськогосподарської діяльності за рахунок підтримки регіональних програм покращення ґрунтів і просвітницької діяльності серед населення» стартував два роки тому на Поліссі у рамках Програми «Підтримка політики національного розвитку України».

Виконано за допомогою Disqus