Посівна кампанія в Україні під загрозою зриву через зупинку сертифікації насіння

14 лютого 2017 110 0
Затвердження порядку сертифікації насіння винесено на засідання Кабміну 22 лютого
Byju'sЗатвердження порядку сертифікації насіння винесено на засідання Кабміну 22 лютого

Сертифікація насіння в Україні не здійснюється з грудня 2016 р, що ставить під загрозу проведення посівної кампанії ярих культур, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

«За нашою інформацією, сертифікація в Дніпропетровській області може поновитися в квітні-травні, фактично в цей час вже завершиться посівна і наш товар буде не потрібен. Якщо фермер не зможе посіяти, то у нас втрати, звичайно ж, будуть, але в першу чергу вони будуть в української економіки, яка сильно залежить від експорту зернових », — прокоментував ситуацію генеральний директор Syngenta в Україні Гебхард Рогенхофер.

За його словами, насіннєві компанії готові платити за послуги з сертифікації, але поки ніхто не розуміє ні порядку цієї процедури, ні термінів початку процесу сертифікації.

Він зазначив, що затвердження порядку сертифікації насіння винесено на засідання Кабміну 22 лютого, але якщо питання з сертифікацією не зважиться в найближчий тиждень, то багатьом фермерам не буде чимось сіяти цієї весни.

Директор з розвитку бізнесу компанії «Агроскоп Інтернешнл» Олег Стеценко наголосив, що з 400-450 тис. т насіння кукурудзи, соняшнику, сої та інших ярих культур, необхідних на проведення весняної посівної, 25-30% насіння чекають своєї сертифікації.

«150 тис. т насіння не сертифіковані і відповідно не може бути висіяно. Це означає, що 2-3 млн га сільськогосподарських угідь можуть бути незасіяні», — підкреслив Олег Стеценко.

Заступник директора департаменту землеробства і технічної політики в АПК Мінагропроду Леонід Сухомлин під час прес-конференції повідомив, що лабораторії в 14 областях України почали приймати заявки на сертифікацію.

«Прийнято 1300 заявок та відібрано 610 проб. Відібрані заявки і проби направляються в центральну лабораторію, яка акредитована. Проби вже почали відбирати, закінчуються дослідження, але сертифікати ще не видані», — сказав він.

За його словами, в Дніпропетровській, Миколаївській, Чернігівській обл. не призначено агрономи-інспектори. У Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Тернопільській, Харківській та Чернівецькій областях агрономи-інспектори призначені, але ще не відібрані проби насіння. Ці проблеми будуть вирішені протягом двох тижнів.

Представник Мінагропроду зазначив, що ДП по сертифікації передано 110 лабораторій і майнових комплексів з-під управління Держсільгоспінспекції.

«Однак ці лабораторії потрібно ще акредитувати. На сьогодні акредитація коштує 80-100 тис. грн. ДП госпрозрахункове і на сьогоднішній день не має ні копійки. Тому це неможливо зробити», — підкреслив Леонід Сухомлин.

Виконано за допомогою Disqus