Консолідація земель може мати примусовий характер — Крижанівська

7 березня 2017 294 0
«Якщо зробити цей закон робочим, щоб дійсно можна було консолідувати землю в єдиний масив, то мова буде йти про примусовий обмін земельними ділянками», — наголошує Оксана Крижанівська
lawyers.com.ua«Якщо зробити цей закон робочим, щоб дійсно можна було консолідувати землю в єдиний масив, то мова буде йти про примусовий обмін земельними ділянками», — наголошує Оксана Крижанівська

Законопроект про консолідацію земель може викликати широкий резонанс у громадськості. Оскільки мова йтиме про примусовий обмін земельними ділянками.

Таку думку висловила адвокат, партнер компанії «Александров і партнери» Оксана Крижанівська.

Такий елемент примусу, на думку експерта, викличе негативну реакцію українців — ці правила передбачатимуть порушення певних міжнародних норм.

Читати за темою Оксана Крижанівська: про ринок землі, нашестя іноземців та «сірі» схеми

Проблема консолідації земель полягає в тому, що виникатимуть ситуації, коли при викупі земель будуть окремі паї серед поля, які заважатимуть обробці всього земельного наділу. Тобто утвориться така собі «шахматка», і цього потрібно буде уникати.

«Якщо це залишити на рівні «як домовитеся», то нічого в країні не зміниться. Зараз і так усі намагаються домовитися — питання лише в ціні», — наголошує експерт.

Оксана Крижанівська говорить, що для того аби ринок землі повноцінно запрацював, потрібно внести зміни до більш ніж 100 нормативно-правових актів, а також прийняти положення про електронні торги.

«Якщо у нас велика кількість юристів сяде й буде грамотно проробляти питання, починаючи з сьогоднішнього дня, то це можливо опрацювати до кінця року. Але давайте казати чесно: цих зусиль не докладають. Тому навіть якщо закон приймуть, ринок ідеально запрацює не через один рік», — запевняє експерт.

Виконано за допомогою Disqus