Експерти назвали закупівельні ціни на основну групу зернових на 2017 рік

14 березня 2017 138 0
Ціни на зернові залишаться на рівні 2015 - 2016 рр.
xn--80aimveh.pp.uaЦіни на зернові залишаться на рівні 2015 - 2016 рр.

Як розповів в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com старший аналітик «FOREX Club» Андрій Шевчишин, на низку товарних позицій варто чекати повернення цін 2015—2016 МР: тоді пшениця коштувала $180—200 за 1 т (FOB Чорне море), а ячмінь — $160—190 за 1 т.

Інакше аналітик оцінює цінову ситуацію на ринку сої та ріпаку. За його словами ціни на ці товари варто утримувати на наявних позиціях.

«Якщо оцінювати рух ф’ючерсних контрактів на Чиказькій товарно-сировинній біржі за останній МР, то можемо відзначити негативний початок року й досягнення в серпні 2016 мінімальних цінових рівні для пшениці та кукурудзи з 2006 року. Ці культури під впливом високих врожаїв і надлишку пропозиції над попитом перебували під тиском. Однак, після формування мінімальних цін, вартість зерна почала відновлюватися. І ця тенденція спостерігалася за широким спектром сировинних товарів, не тільки зернових. У свою чергу, 8-літні мінімуми сої були зафіксовані ще в 2015 році, і більшу частину останнього маркетингового року ціни провели в зростанні. З початку липня по лютий ф’ючерсні контракти на пшеницю знизилися на 4,7%, на кукурудзу — на 0,5%, на сою — на 9,8%», — пояснює Шевчишин. Він додає, що на ціну також впливає зростання перехідних залишків і міцний долар.

Ціна на основні групи зернових в Україні залишатиметься стабільною, говорить в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.

«У нас достатні залишки пшениці, щоб ціна була стабільною. Я не бачу жодних проблем з дефіцитом і зростанням ціни. Приблизно така ж ситуація по кукурудзі: ми експортували лише половину від наших можливостей. Тому ціни на пшеницю і кукурудзу залишатимуться стабільними. Я не бачу жодних тенденцій підвищення ціни на ці культури як в Україні, так і за кордоном», — прогнозує він.

Експерт наголошує, що ціна на зернові в Україні формується з урахуванням міжнародних цін на зерно, оскільки Україна, експортуючи ⅔ врожаю, є «частиною єдиного економічного простору в усіх категоріях зерна».

Цінова ситуація на зерновому ринку залишатиметься незмінною, також вважає народний депутат Іван Мірошніченко.

«З точки зору врожаю рік буде гарний, з точки зору ціни — поганий. Заробляти буде ефективний, хто вміє технологічно працювати і не має великого кредитного навантаження», — пояснює він AgroPolit.com.

Виконано за допомогою Disqus