Фундук може принести українським фермерам величезні доходи

15 березня 2017 2274 0
Фахівці впевнені: український фундук буде конкурентоспроможним на світовому ринку
knip.kiev.uaФахівці впевнені: український фундук буде конкурентоспроможним на світовому ринку

У структурі вітчизняного горіхівництва є відносно нова ніша — вирощування фундука, яку успішно освоюють українські фермери.

Фахівці вважають, що українське горіхівництво має величезний потенціал для отримання прибутку, пише «УкрАгроКонсалт».

До недавнього часу фундук на 100% експортували з інших країн, в основному Туреччини. Вивчення сучасного світового досвіду, розвиток технологій, їхня адаптація до вітчизняних реалій дозволяють підвищити конкурентоспроможність українського фундука.

У 2012 р. в центральній частині України було започатковано фундуковий сад, який у 2016 р. дав майже 400 кг з 1 га.

В Україні вже присутні насадження фундука, що плодоносять. Про масове товарне плодоношення (2 і більше т/га) мова не йде, але незабаром ситуація кардинально зміниться. Правильно підібрані сорти, належна підготовка до посадки, заправка ямки, та сучасні розробки дозволять прискорити досягнення поставлених цілей.

«Про експорт говорити ще рано через неможливість формування великих товарних партій, але це питання лише часу. Україна має всі необхідні передумови для організації ефективного фундукового бізнесу — сприятливі природно-кліматичні умови, родючі землі, кваліфікований персонал, сучасні технології тощо», — пишуть журналісти.

Для створення ефективного саду особливо важливим питанням є забезпечення якісними саджанцями, що здатні забезпечувати високу урожайність, будуть зимо- та морозостійкими.

Виконано за допомогою Disqus