Канада не обмежуватиме квотами український мед, крупи та зернові — Шаповал (ОПИТУВАННЯ)

16 березня 2017 165 0
Можна очікувати пожвавлення експорту до Канади меду, круп, зернових
dt.uaМожна очікувати пожвавлення експорту до Канади меду, круп, зернових

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, ратифікована українським парламентом 15 березня, дасть поштовх експорту для продовольчих товарних позицій, для яких не передбачені квоти.

Це принесе близько $3 млн додаткової виручки на рік, повідомили в прес-релізі Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

«Можна очікувати пожвавлення експорту до Канади таких продуктів як мед, крупи, зернові. Для них канадський уряд не передбачає обмеження квотами», — сказав директор UFEB Богдан Шаповал.

За його словами, виробники тваринницької продукції (молочної, м’ясної, яєчної) навряд чи зможуть зайняти нішу на ринку Канади.

«Ми не очікуємо, що квоти за цією продукцією будуть вибирати, оскільки ринок дуже конкурентний, і змагатися за частку доведеться з виробниками з США, які дуже міцно тримають свої позиції протягом багатьох років. Крім того, Канада має власні потужності виробництва цієї продукції. Тарифні квоти на більш ніж 20 груп товарів направлені саме на захист внутрішнього виробника», — підкреслив директор UFEB.

Він зауважив, що в цілому зона вільної торгівлі з Канадою — це стимул для наших виробників. Це буде довгострокова перспектива так само, як і Угода про зону вільної торгівлі з ЄС.

Тепер підприємства мають проводити модернізацію, оптимізувати витрати, щоб стати більш конкурентними і використати відкриті перед ними можливості.

«З іншого боку, існує великий ризик конкуренції з боку канадських виробників на українському ринку яловичини. Тому ми вважаємо, що уряд зробив правильний крок, відстоявши поетапне скасування мита на цю продукцію, даючи нашим виробникам можливість підготуватися. На нашу думку, виробники інших видів продовольчої продукції не будуть відчувати значну конкуренцію з боку канадських на внутрішньому ринку», — підсумував Богдан Шаповал.

Виконано за допомогою Disqus