У законодавстві є прогалини щодо боротьби з АЧС — Лапа

18 березня 2017 80 0
Володимир Лапа, Голова Держпродспоживслужби
Kurkul.comВолодимир Лапа, Голова Держпродспоживслужби

Динаміка поширення АЧС в Україні є загрозливою. З початку року в Україні виявлено 55 випадків АЧС. Всього з 2012 р. на території України було зафіксовано 203 випадки захворювання у 23 областях України, повідомив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, повідомляється на сайті відомства.

Лапа зазначив, що Держпродспоживслужба разом з Мінагрополітом проводить роботу з метою стабілізації ситуації щодо АЧС, в тому числі і на законодавчому рівні.

З 2012 року при проведенні заходів з ліквідації АЧС вилучено та знищено понад 120 тис. голів свиней, зокрема понад три тис. цього року.

У порівняння з минулорічними 56 млн грн, в цьому році виділили вдвічі більше – 113 млн грн на протиепізоотичні заходи.

«Це значно менше від потреби, але це вдвічі більше, ніж ми мали в минулому році на ці заходи, і ми вдячні за підтримку Мінагрополітики, Мінфіну і профільному комітету ВР», – розповів Володимир Лапа.

Володимир Лапа нагадав, що вакцини від цього захворювання не існує, тому найбільш ефективним способом боротьби з цим вірусом є заходи із запобігання його поширення та своєчасну ліквідацію.

«У законодавстві є ціла низка прогалин, які не дозволяють ефективно боротися з АЧС, включаючи розміри штрафних санкцій, повноваження поліції перевіряти супровідну документацію під час переміщення тварин тощо», — підкреслив Володимир Лапа.

За його словами, зараз, розробляється пакет законопроектів на рівні центральних органів виконавчої влади. Крім того, розроблено законопроект про підвищення рівня біобезпеки і збереження тваринництва в Україні. Цими законодавчими актами посилюється відповідальність суб’єктів господарювання, запроваджуються стимулюючі заходи, такі як: запровадження компенсації вартості вилученого поголів’я не лише для домогосподарств, а й для товарних ферм в залежності від рівня біобезпеки.

Окрім того, важливою є інформаційно-просвітницька робота. В Європі в домогосподарствах населення вирощує 10 – 15% поголів’я свиней. В Україні це 40 – 45%. Це ті господарства, в яких важко забезпечити високий рівень біобезпеки. Важливо щоб господарі знали елементарні заходи з біобезпеки, що допоможе запобігти зараженню тварин АЧС.

Виконано за допомогою Disqus