В Україні проблеми з посівною через відсутність держпідтримки – експерт (ОПИТУВАННЯ)

20 березня 2017 82 0
З 5 млрд грн передбаченого бюджетом, фермерські господарства отримують 25 млн грн
facenews.uaЗ 5 млрд грн передбаченого бюджетом, фермерські господарства отримують 25 млн грн

Без фінансової допомоги від держави, українські аграрії мають проблеми з посівною, про це заявив заступник генерального директора Асоціації фермерів та приватних землевласників України Михайло Данкевич, повідомляє сайт ГолосUA.

«Єдине, що можна зробити щоб вплинути на якість посівної, так це внести всі необхідні мінеральна добрива та поживні речовини, купити високоякісне зерно, потрібно мати достатню кількість горюче-мастильних матеріалів, якісну та надійну техніку, щоб всі посівні процеси закінчити вчасно», – зазначив Михайло Данкевич.

Однією з найважливіших проблем аграрного сектору є відміна спецрежиму ПДВ для аграріїв.

«Спецрежим ПДВ був акумулюючим механізмом фактичної підтримки аграріїв. Він накопичував на спеціальному рахунка кошти, щоб вони потім використовувались під час посівної, на купівлю необхідних зерна та палива», – розповів Михайло Данкевич.

Експерт наголосив, що із обіцяних 5 млрд грн бюджетної підтримки, на підтримку фермерських господарств йде 25 млн грн.

«Із 5 млрд грн більша частина коштів піде на утримання апарату Міністерства аграрної політики. На аграрний сектор залишиться 1,5 – 1,6 млрд грн, але й ті дістануться «курникам» – великим агропідприємствам, які займаються вирощуванням курятини. Тобто кошти із бюджету отримали лише великі господарства, які і без того знаходяться у вигідніших умовах», – наголосив експерт.

Також немає обіцяного зменшення ціни на сільгосптехніку.

«Порядок, який розробляється Міністерством аграрної політики, як завжди, застряг в стінах міністерства. Чиновники обіцяють компенсувати 15% на придбання вітчизняної сільськогосподарської продукції. 15% це без ПДВ, в результаті виходить 12,5 – 13% у випадку, якщо підприємець придбає вітчизняну техніку, яка не зовсім відповідає світовим стандартам. Але навіть для того, щоб отримати цю компенсацію, потрібно загрузнути в бюрократичній біготні. У порівнянні з минулими роками, коли компенсація була 30%, сьогоднішня обіцяна компенсація того не варта»,– вважає Михайло Данкевич.

Експерт переконаний, що підтримки для сільськогосподарської галузі з боку держави немає.

«Таке враження, що керівництво країни намагається знищити аграрний сектор на користь транснаціональних компаній», – підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus