Півмільйона гектарів лісосмуг уздовж полів «зависли в повітрі» — Кулініч

21 березня 2017 220 0
Значні площі земель в Україні «зависли в повітрі»: серед таких земель опинились і лісосмуги
kurkul.comЗначні площі земель в Україні «зависли в повітрі»: серед таких земель опинились і лісосмуги

Загальна площа лісосмуг в Україні — близько півмільйона гектарів. І фермери часто скаржаться на ситуацію, яка склалася з використанням лісосмуг навколо сільськогосподарських полів.

Про це пише член Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч на своїй сторінці у Facebook.

Олег Кулініч зазначив, що спочатку більшість земель сільськогосподарського призначення було передано в колективну власність колективних сільськогосподарських підприємств, а згодом земля була розпайована між їх працівниками. Проте паювались лише сільськогосподарські угіддя. Про долю ж інших земель законодавство, яке визначало порядок паювання, не згадувало.

«У результаті, значні площі земель — у масштабах України це понад мільйон гектарів — «зависли в повітрі». Серед таких земель, на жаль, опинились і лісосмуги. Однією з головних причин гальмування вирішення цього питання було і є багаторічне небажання держави врегулювати статус земель колективної власності», — пише Олег Кулініч.

Вирішити проблему з «нічийними» лісосмугами, на думку Олега Кулініча, може підготовлений до другого читання законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (№4355).

Згідно з цим документом, передбачається механізм переходу земель колективної власності до власності територіальних громад. Проте з різних причин вирішення такого потрібного для держави питання продовжують гальмувати.

Виконано за допомогою Disqus