Рентабельність батату на Херсонщині становить 180%

30 березня 2017 445 0
«Солодка картопля» відтепер і в Україні
neboleem.net«Солодка картопля» відтепер і в Україні

На Херсонщині батат вирощують у промислових масштабах і з рентабельністю 180%.

У господарстві, де проводився наймасштабніший дослід, вдалося не тільки досягти максимальної врожайності, а й отримати собівартість 1 кг овоча на рівні 8-10 грн при цінах в українських супермаркетах на рівні 70-90 грн/кг, пише «Пропозиція».

Досвідом вирощування цієї тропічної й субтропічної культури на лютневій конференції «Мільйон з гектара (м. Дніпро) поділився директор компанії «Агроаналіз» Вадим Дудка із м. Каховка Херсонської області.

Якщо собівартість батату становить 0,3 $/кг, то за розрахунками, уже при врожайності 33 т/га батат може принести 180% рентабельності, або близько 0,5 млн грн з гектара чистого прибутку на 10-гектарній площі при вкладеннях трохи більше, ніж 11 тис. $/га.

Як розповідає аграрій, у батату в Україні великі перспективи. Зокрема, в українських виробників чудові шанси розвинути його експорт.

Адже значну частку в собівартості займає ручна праця, а в Україні вона дешева, ніж у Європі. Розвиток переробки ще більше розширить ринок збуту.

Уже зараз батат у великих кількостях купують міжнародні гіганти харчової промисловості, виготовляючи з нього різноманітні чіпси, сушені палички й порошки, заморожують батат і навіть випускають батат-фрі.

За словами Вадима Дудуки, ціна реалізації батату така, що картоплярам і не снилася, а врожайність може бути вища в 2 і більше разів, ніж у картоплі.

«Батат здобуває все більшу популярність у світі, зокрема, і в Україні. У першу чергу — серед уважних до здорового способу життя людей. Спортивне харчування обов’язково передбачає споживання батату. Рушієм попиту на батат часто виступає і інтерес споживачів до чогось нового, незвичайного. Дехто «підсідає» на батат, заміщуючи ним у своєму раціоні картоплю. Щойно у мене починається батат, я перестаю їсти картоплю», — говорить Вадим Дудка.

Однак в Україні не всі торгівельні мережі охоче беруть батат, хоч ціна з полиці удвічі перевищує ціну з поля. Тому всім, хто хоче його вирощувати, Вадим Дудка радить спочатку продумати, як і кому він продаватиме товар.

Виконано за допомогою Disqus