Батат може замінити картоплю на полях Херсонщини

10 червня 2018 170 0
Вирощування батату на Херсонщині
Freshmart.com.uaВирощування батату на Херсонщині

Одна з відомих компаній з вирощування овочів у Каховському районі Херсонської області провела успішний експеримент із бататом. Імпортувавши посадковий матеріал три роки тому, «солодку картоплю» потроху розмножували в тепличних умовах, а цьогоріч уже почали висаджувати у відкритий ґрунт, пише SuperAgronom.com.

Перша в Україні бататова плантація на зрошенні матиме площу в сімнадцять гектарів. З кожного гектара експериментатори очікують отримати від двадцяти до сорока центнерів «солодкої картоплі». Різниця між верхньою та нижньою «планками» прогнозу така велика, оскільки агрономічні прийоми з вирощування батату в Таврії ще належить відпрацьовувати й удосконалювати. А на це потрібен час. Дозрівання врожаю «солодкої картоплі» очікують наприкінці вересня, коли коренеплоди наберуть максимальну масу. Проте їх поки що не збираються продавати суто для кулінарних потреб: українці до специфічного смаку батату ще не звикли, і культура його споживання не сформувалася. 

Хоча каховські фермери не мають сумнівів у попиті на «солодку картоплю» серед виробників Херсонщини та інших регіонів, котрі також не проти експериментів із вирощуванням їстівної екзотики. 

Невідомо, які ще сюрпризи очікують Україну у зв’язку із змінами клімату. Може статися так, що й на наших просторах «другий хліб» в майбутньому «африканської» спеки не витримає. Тут у пригоді й стане відпрацьована технологія вирощування «солодкої картоплі» разом із накопиченими резервами посадкового матеріалу. Один з плюсів батату - колорадський жук його не їсть.

Виконано за допомогою Disqus