Херсонський фермер продає батат в супермаркети по 25 000 грн за тонну

8 березня 2019 1097 0
Різновиди батату
Різновиди батату

Ще одна екзотична культура з Херсонщини завойовує вітчизняний ринок. Сільськогосподарське підприємство, яке обробляє клин землі біля села Козачі Лагері Олешківського району області, уклало контракт із великою торговельною мережею на продаж вирощеного тут батату, повідомляє newday.kherson.ua.

Першу партію у тонну цих коренеплодів уже відправили до супермаркетів по всій Україні. Їх оптова ціна склала 25 грн/кг, що цілком влаштовує виробника — адже дозволяє покрити витрати. Відтак, директор підприємства Віталій Полотнянко каже, що на нинішній рік площу під батат планують збільшити з восьми до 25 га, отримавши, орієнтовно, врожай у 500 т «солодкої картоплі».

Читати за темою: Площі під бататом зростуть на Одещині.

Технологію вирощування батату вже добре відпрацювали, клімат для нього виявився сприятливим (аби вода для зрошення була). Тож тепер найважливішим завданням для аграріїв залишається розширення ринку збуту своєї продукції безпосередньо в Україні, та пошук її замовників за кордоном. Де, до речі, корисний коренеплід давно «розкуштували» — його споживачів у тій же Західній Європі не бракує. Але тут треба розробляти найефективніші логістичні схеми, аби транспортні витрати не перевищили вартості самої продукції.

Довідково: Батьківщина батату – Перу та Колумбія у Латинській Америці. Це трав’яниста ліана, із бічними коренями,  вага яких сягає від 200 грамів до трьох кілограмів. Вони насичені бета-каротином, антиоксидантами, зменшують ризик захворювання на виразку шлунку, а також серцево-судинними недугами. Вирощують батат від Африки до Китаю.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою