Топ-7 продуктів з найвищою собівартістю

30 березня 2017 474 0
Коли йдеться про даремне витрачання ресурсів ― продукти тваринного походження займають перші місця
youtube.comКоли йдеться про даремне витрачання ресурсів ― продукти тваринного походження займають перші місця

У журналі New Scientis опублікували рейтинг товарів, виробництво яких «влетить у копієчку» та ще й потребує великої кількості природних ресурсів. Йдеться про використання електроенергії, кормів, спецзасобів, та площі необхідні для вирощування.

1. Яловичина

Коли йдеться про даремне витрачання ресурсів ― продукти тваринного походження займають перші місця. Але ніщо не може зрівнятися з яловичиною. Площі, на яких випасають тварин можуть принести у 10 ― 20 разів більше білку, якщо їх засіяти бобовими. Крім того, для виробництва 1 кг яловичини необхідно 15 тис. л води, що у три рази більше, ніж для курятини і у 18 разів більше, ніж потрібно для вирощування 1 кг пшениці.

2. Креветки

Щоб отримати 1 кг креветок необхідно 25 кг корму. Наприклад, щоб отримати 1 кг норвезького атлантичного лосося потрібно лише 1,5 кг корму.

3. Горіхи

Вирощування горіхів потребує величезної кількості води. Щоб виростити каліфорнійський мигдаль, виробники використовують 10% водного запасу штату. На один горіх витрачається 4,5 л води. Волоські горіхи, кеш’ю, фундук та фісташки потребують приблизно таку ж кількість води.

4. Картопля фрі

У Великобританії 10% всіх харчових відходів ― це смажена картопля, що робить виробництво цього продукту даремним витрачанням овочів. Всі ресторани швидкого харчування викидають картоплю фрі, якщо не продали її протягом 5 ― 10 хв. після приготування. Площі, які засаджують картоплею для ресторанів швидкого харчування, використовувалися б продуктивніше, якби там вирощували інші овочі.

5. Кава

Для вирощування чаю потрібні більші території, ніж для кави, але у кави свої нюанси. Для того щоб ви змогли випити одну чашку кави, на заводі вже використали 550 чашок води. Слід також взяти до уваги використання ароматизаторів, які шкодять навколишньому середовищу.

6. Банани

З усіх фруктів та овочів, банани споживають найбільше добрив. Майже півтони азотних, фосфорних та калійних добрив на га. При вирощуванні інших культур з використанням цієї кількості добрив можна отримати більше урожаю. Наприклад у Єгипті використовують майже у 30 разів більше азоту на бананові плантації, ніж на таку ж площу засаджену бобовими.

7. Шоколад

Ще один спосіб витрачання води. Щоб виготовити плитку шоколаду, вагою 100 гр. потрібно 2 тис. л води. Використовуючи таку ж кількість води можна поласувати 20 яблуками, або 50 мисками полуниці.

Ольга Мартиненко, Kurkul.com, за матеріалами New Scientis

Виконано за допомогою Disqus