Брак добрив призведе до зменшення врожаю

3 квітня 2017 109 0
 Збір пшениці може скоротитися до 18,8 млн т, а кукурудзи — до 22,4 млн т.
kanos.com.ua Збір пшениці може скоротитися до 18,8 млн т, а кукурудзи — до 22,4 млн т.

Кабміну необхідно вирішувати питання дефіциту азотних добрив, інакше восени уряд зіткнеться в проблемою недобору врожаю і експорту зернових. Про це говориться в аналітичних даних, презентованих Союзом хіміків України та Федерацією роботодавців України (ФРУ). Нагадаємо, що за підрахунками установ, брак добрив на внутрішньому ринку — 34% (аміачної селітри — 25%, КАС — в 39%, карбаміду — в 40%).

«Якщо дефіцит азоту не буде заповнений, збір пшениці ризикує скоротитися, щонайменше, до 18,8 млн т, а кукурудзи — до 22,4 млн т. Валовий збір цукрових буряків та сої взагалі знаходиться під загрозою, сільгоспвиробники можуть просто не отримати урожай взагалі», — говориться в аналітичних даних, наданих ФРУ та СХУ. За їх розрахунками, в травні-червні 2017 р. постане питання, яку частину врожаю експортувати, а яку резервувати для внутрішнього ринку. «За результатами 2016 року на внутрішній ринок України було поставлено 12,3 млн т пшениці, 9 млн т кукурудзи, 1,6 млн т цукру, 1,7 млн т сої. Якщо приблизно ці обсяги будуть зарезервовані і в 2017 р., а на експорт відправиться залишок, то падіння з експорту складе до 10 млн т пшениці, до 5 млн т кукурудзи, а плани з розвитку експорту продукції цукрової і соєвої промисловості виявляться взагалі під загрозою зриву. При негативному розвитку подій Україна може недоотримати як мінімум $ 2,5 млрд експортної виручки», — говориться в прес-релізі.

Серед інших наслідків аналітики СХУ і ФРУ називають також і інші: скорочення виручки від експорту сільськогосподарських культур як мінімум на $ 2,5 млрд призведе до падіння аграрної складової ВВП на 75 — 80 млрд грн; прогнозований на грудень курс долара в 30 — 32 грн / долар може бути досягнутий у вересні-жовтні; відсутність сезонного зниження цін на продукти харчування; зростання інфляції до 12% з прогнозованих 9,1%; зростання цін на всі імпортні товари, а особливо бензин і дизельне паливо, може привести до нового витка зростання цін на всі товари.

«У цьому році посівні роботи в зв'язку з ранньою весною почалися раніше, ніж звичайно, посівна кампанія закінчиться в кінці квітня. Аграрії ще можуть встигнути довнести добрива, якщо їх поставки на внутрішній ринок відновляться найближчим часом. Крайній термін поставок добрив — 20 — 25 квітня, внесення — 25 — 30 квітня… Ситуація може бути врегульована в разі негайного запуску, щонайменше, двох хімічних підприємств (Черкаського Азоту і РівнеАзоту), а також введення в дію рішень про застосування антидемпінгових мит на імпортні добрива», — сказано в розрахунках ФРУ та СХУ.

Виконано за допомогою Disqus