Бджолярам потрібно об’єднуватися в кооперативи

3 квітня 2017 376 0
Україна має колосальний потенціал національного бджільництва
smakmedu.com.uaУкраїна має колосальний потенціал національного бджільництва

Всесвітній конгрес Апімондія-2013 повідомив, що Україна має значний потенціал національного бджільництва. Для реалізації цього потенціалу бджолярі України мають об’єднатися у громадські організації, кооперативи, кластери при сприянні та допомозі держави, йдеться у прес-релізі Громадської Організації «МІСІЯ ЗАХИСТУ БДЖІЛ ім. П.ХМАРИ».

Всесвітній конгрес Апімондія-2013 назвав переваги і недоліки національного бджільництва. Якщо переваги ― це колосальний потенціал національного бджільництва, то до недоліків конгрес відніс знаходження 98% бджологосподарств у неорганізованому приватному секторі, відсутність стандартизації обладнання та застарілі технології утримання та лікування бджіл негативно впливають на якість та безпеку продукції бджільництва.

Бджолярський кооператив ставить своїм завданням об’єднати дрібних, одноосібних пасічників в організовану господарську структуру з метою сприяння стабільному виробництву якісної та безпечної продукції бджільництва, надання послуг з навчання інноваційним технологіям, покращення мікроклімату між бджолярами, органами влади та місцевого самоврядування, співпраці з партнерами, що є важливим фактором не тільки стабільної діяльності сектору бджільництва, а і розвитку його потенціалу.

«Саме під час проведення децентралізації, альтернативи розвитку кооперації, яка базується на засадах інклюзивної економіки та ESOP ― не існує. Бджолярі в своєму кооперативі стають співвласниками, мотивовані працєю на себе. Шлях кооперації пройшов увесь цивілізований світ. Приведу лише один приклад: кооператив бджолярів «CONAPI» (Болонья), контролює 25% медового ринку Італії, значну долю виробництва та збуту органічного меду. Наша громадська організація володіє унікальною інноваційною технологією виробництва високоякісної (без вмісту антибіотиків) продукції бджільництва ― прагне до успіху в кооперативі. Ми зібрали команду молодих талановитих менеджерів, здатних реалізувати наш амбітний проект. Нас підтримують партнери, депутати Верховної Ради та Міністерство аграрної політики та продовольства України», ― зазначив доповідач зборів ініціативної групи, Голова правління ГО «МІСІЯ ЗАХИСТУ БДЖІЛ ім. П.ХМАРИ» Сергій Шмуля.

Виконано за допомогою Disqus