Унікальна ферма закривається через спекуляції дотаціями

21 квітня 2017 755 0
Анна Кайонова, господиня ферми
news.dks.com.uaАнна Кайонова, господиня ферми

На Житомирщині у с. Станишівка під загрозою закриття опинилася ферма, на якій розводили кролів елітних порід. Причиною цьому стали фінансові проблеми підприємства та відсутність налагодженої системи збуту продукції. Про це повідомляє сайт news.dks.com.ua.

Кролеферма, якою нині управляє Анна Кайонова, існує більше 15 років. Раніше фермою опікувався батько дівчини, утім через проблеми зі здоров’ям бізнес перейшов до рук його доньки. Раніше на фермі вирощували до п’яти тис. кролів та збували делікатесне м'ясо у Житомир та Київ. Утім останнім часом тваринникам довелося зіштовхнутися з рядом проблем.

«Перш за все, різко піднялася ціна на корм для тварин — з 4 до 7 тис. грн/т. Можна було б компенсувати ці витрати підвищенням ціни на м'ясо, проте вона й зараз немала — 140 грн/кг. А по 200 грн/кг купувати — охочих обмаль», — йдеться в повідомленні.

Коли ж Анна дізналася, що за законом фермеру в Україні мають надаватися дотації з державного бюджету, по 250 тис. грн/рік, в області їй погодилися дати гроші тільки у випадку, якщо вона підпишеться за всю суму, а на руки отримає лише половину. Від таких умов жінка відмовилася.

Ще одна причина закриття ферми — позбавлення можливості продавати продукцію у Житомирі. Виробників області виганяють з місць, складають протоколи, розкидають тушки тварин.

Анна Кайонова говорить, що коли її батько мав змогу возити продукцію у Київ, то було значно легше. Тепер же такої можливості вони не мають. Тому жінка і прийняла рішення про закриття ферми.

«Спочатку поголів’я кролів було скорочено до чотирьох тисяч, зараз залишилося лише дві тисячі, а до кінця року не буде жодного», — коментує вона.

До слова, Станишівська ферма — одна за небагатьох в Україні, де вирощують кролів елітних порід, а не гібридних, яких продають у супермаркетах.

У свою чергу, начальник управління агропромислового розвитку Житомирської райдержадміністрації пообіцяв допомогти з ринками збуту продукції в обласному центрі.

Виконано за допомогою Disqus