Кошти на дотації вже надійшли на рахунок спецфонду ― Кутовий

25 квітня 2017 157 0
Тарас Кутовий розповів про розподіл коштів
ZN.uaТарас Кутовий розповів про розподіл коштів

Гроші на державну підтримку аграріям вже надійшли на рахунки спеціального та загального фондів бюджету. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Нагадаємо, що відповідно до нової моделі державної підтримка аграріїв, вона становить 1% ВВП протягом наступних 5 років. У цьому році ця сума становить 5,5 млрд грн.

«Спецфонд наповнено і всі цифри, які ми декларували для підтримки в держбюджеті 2017 року, підкріплені реальними грішми. Тобто якщо ми казали, що у загальному фонді було 2 млрд 98 млн грн і спеціальному 3 млрд 350 млн грн, то загалом ― 5 млрд 448 млн грн. Тому болюче питання наповнення фондів ― закрито», ― запевнив він.

Очільник відомства розповів, як розподілили гроші за перший місяць виплат.

«Ми відпрацювали вже перший місяць по цій квазі-акумуляції. Ви знаєте 79 млн грн розподіллено і направлено. Та було багато зауважень по птахівництву, так от ― з 79 млн грн на птахівництво виділено 15 млн грн. Тобто вибірка фактично складає 20% від тієї суми. Нагадаю, що в нас є обмеження до 50% виділення дотацій на птахівництво, але поки ми маємо 20%», ― підкреслив Тарас Кутовий.

Він нагадав, що до підтримки аграріїв в цьому році додалась й компенсація 20% вартості при покупці вітчизняної сільгосптехніки.

«По відсотках та по програмі ми нічого не будемо змінювати в плані розподілу і якісь інших новел, окрім того, як це було раніше. Як ви знаєте, рішення приймаються на обласному рівні, міністерство знов таки не буде в це втручаються. Що ми тільки додаємо: раніше дотації були по АПК, а ми додаємо ще й по місцевому сільськогосподарському машинобудуванню. Будемо підтримувати за рахунок здешевлення і так само по відсотковій ставці», ― заявив міністр.

За його словами, на безвідсоткові кредити для фермерів виділяється 65,5 млн грн. Тваринникам загалом 181 млн грн.

Кутовий розповів і про держпідтримку по садах, виноградниках та ягідників.

«Є 75 млн грн, які будуть фактично направлені на погашення кредиторської заборгованості підприємств. Також є 224 млн 300 тис. грн по інших бюджетних програмах. Уряд ініціюватиме з подачі міністерства використання цих коштів ― 224 млн грн перенести на підтримку розвитку закладення молодих садів, виноградників, ягідників і нагляд за ними. Чому? Тому що там сформована кредиторка (231 млн 798 тисяч грн), за якими є виграні судові позови, що фактично пред’явлені до погашення міністерством. Ми хочемо закрити всю кредиторку. Ця кредиторка була перевірна неодноразово тобто це реальні гроші реальних аграріїв», ― підсумував Тарас Кутовий.

Читати по темі: Сільгоспвиробникам перерахували перший транш держпідтримки — Кутовий

Виконано за допомогою Disqus