Без відкриття ринку землі аграрна діяльність приречена на програш — думка

7 травня 2017 123 0
Петро Саблук, професор, академік НААН
Kurkul.comПетро Саблук, професор, академік НААН

У галузі ринкової економіки «рахуються» з тими, хто володіє капіталом. Чим довше українці будуть освоювати цю галузь, зокрема, і ринок землі, тим гірше і для держави, і для селян. Про це повідомляє професор, академік НААН Петро Саблук, пише «Урядовий кур’єр».

Ринкові відносини охоплюють кругообіг функціонування всіх ресурсів, задіяних у виробничому процесі. В агропромисловому виробництві насамперед це земля, тому у виробничі відносини в цій галузі входять і земельні. Одні без одних повноцінно функціонувати не можуть. Тому для повноцінних земельних відносин потрібно, щоб існувало відповідне економічне середовище ринкового змісту (ціна, кредит, податки тощо).

«Визначальна риса ринкової економіки — рух капіталів. У ньому рахуються з тими, хто володіє капіталом (торговим, фінансовим, промисловим тощо). Якщо ж в аграрному капіталі нема капіталу землі (а його можна визначити через вартість і ціну), аграрна діяльність буде приречена на постійний програш. Ціновий диспаритет неминучий, що і спостерігаємо нині. Ігнорування цієї істини — причина економічних негараздів у цій галузі. Інте¬рес до праці на землі зникає, селяни виїжджають, села занепадають», — розповідає Петро Саблук.

Вирішення питань ринку в межах цього сегменту можливе лише після позитивного першочергового розв’язання їх в інших сегментах. Тому ринок земельних ділянок має специфіку і відповідні правила, за якими потрібно еволюційно діяти.

«Але через них ставити під сумнів доречність розв’язання проблем ринку землі загалом економічно неграмотно. Більшість країн, де функціонує ринкова економіка і ринок землі, — підтвердження цього. Тож, що довше освоюватиметься ринкова економіка, зокрема ринок землі, то гірше для держави й селян. Питання потребує негайного вирішення. Від цього виграють і держава, й особливо селяни. Бо невирішення цього питання ставить під загрозу існування самої держави», — додає експерт.

Виконано за допомогою Disqus