У НААН повідомили, як приморозки вплинули на розвиток культур

21 травня 2017 1212 0
Зниження температур не стало екстримальним, проте завдало значного стресу рослинам
Kurkul.comЗниження температур не стало екстримальним, проте завдало значного стресу рослинам

Співробітники ННЦ «Інститут землеробства НААН» проаналізували, як вплинуть на культури екстремальні заморозки, що спостерігалися в центральних та східних регіонах країни 10-11 травня. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на Інститут землеробства НААН.

Для озимих зернових культур, переконані у Інституті, короткочасне зниження температури не стало екстремальним, хоча стресу рослинам завдало. За даними наукових досліджень, озимі зернові культури здатні витримувати короткочасні пізньовесняні заморозки від -4 до -8°С. Зниження їх урожайності від весняних приморозків можливе лише за умови коли на цей період озимі культури сформували колос.

На час заморозків озимі зернові культури на Київщині знаходились у фазі трубкування, тож короткочасне зниження температури повітря, яке відбулося 10-11 травня не повинно мати негативного впливу на продуктивність цих культур. Однак така погода, поряд з недостатнім забезпеченням ґрунту продуктивною вологою дещо стримує їх ріст і розвиток.

«Для зняття негативної дії пізньовесняних приморозків посіви озимих зернових культур поряд з запланованими технологічними операціями можна обробити стимуляторами росту. Вони посилюють обмінні процеси в рослинах, підвищують їх стійкість до несприятливих погодних умов (нестача вологи в ґрунті, підвищення або зниження температури), сприяють додатковому використанню закладеного в них потенціалу та поліпшенню якості зерна. Проте необхідно зазначити, що ефект від застосування стимуляторів росту у більшій мірі проявляється на середніх і високих фонах удобрення», — радять співробітники Інституту.

Що стосується ярих колосових культур, то зниження температури істотно не вплинуло на стан посівів. Незначне ушкодження листя могло відмічатися у частині регіонів, проте вузол кущення зберігається, тому рослини після потепління продовжать вегетацію. У регіонах, де відмічено незначне ушкодження рослин цих культур, необхідно провести додаткове підживлення посівів азотними добривами, а також обробити рістстимулюючими препаратами, радять фахівці.

А от для рослин кукурудзи яка відзначається підвищеною вимогливістю до тепла, такий температурний режим був екстремальним. Частина площ під кукурудзою, що були посіяні до 1 травня може потребувати пересіву, оскільки рослини знаходились у фазі 3-5 листків. Надземна вегетативна маса таких рослин переважно повністю загинула. Кукурудза, що посіяна після 1 травня, знаходиться у фазі проростання насіння і лише починає сходити, тому суттєвої шкоди таким посівам низькими температурами завдано не було.

Вимоглива до тепла і соя, вона не переносить заморозки як на початкових етапах розвитку, так і в подальшому. Зниження температури повітря до 1-3ºС, яке спостерігали у ніч із 10 на 11 травня, на площах, які були посіяні до 5 травня, призвело до часткової загибелі посівів. До пересіву таких площ необхідно підходити виважено, враховуючи відсоток зрідження агроценозу. Якщо зрідження посівів складає більше 30% від заданої густоти — такі посіви пересівають.

Виконано за допомогою Disqus