Аграрії Полтавщини пересіватимуть кукурудзу, сою і цукровий буряк

25 травня 2017 231 0
На Полтавщині пересіватимуть кукурудзу, сою й цукровий буряк
kurkul.comНа Полтавщині пересіватимуть кукурудзу, сою й цукровий буряк

Цьогоріч полтавські аграрії вимушені пересівати 4,5 тис. га площ, на яких під час травневих приморозків загинули посіви сільськогосподарських культур, пише Superagronom.com.

Cамі ж агарії кажуть, що погода так не знущалась над ними вже років 20.

Цьогорічну весну на Полтавщині можна назвати дійсно аномальною. Два потужних удари перенесли рослини, які тільки-но починали розпускатися та сходити. Спочатку квітневий сніг наприкінці місяця, а 10 травня, коли вже на це ніхто не сподівався, ударили заморозки. На Полтавщині їх спостерігали подекуди до -6°С.

Як розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Олег Палій, востаннє стикалися в регіоні з подібним навесні 1998 р. Також схожа весна мала місце в історії 1979-го, коли фіксували значне зниження урожайності.

«Для рослин це стресова ситуація і їхній розвиток, звісно, пригнічений. Великої біди, будемо сподіватись, це не наробило, але вже можна сказати, що у нас в області до пересіву є 4,5 тис. га, на яких загинули рослини. Це кукурудзи майже 2 тис. га, 1 тис. га сої, є й цукровий буряк», — говорить заступник головного аграрія Полтавщини.

Водночас Олег Палій стверджує, що нині погодний температурний режим начебто нормалізувався, що спонукає до оптимістичних прогнозів.

«Я думаю, однозначно — будемо з хлібом, бо озимі перезимували задовільно — практично загибелі не було. Тому розвиток їх покращився — є всі перспективи отримання урожаю, якого буде вдосталь і для області, і, можливо, на експорт», — стверджує фахівець.

Виконано за допомогою Disqus