Реалізація моделей розвитку села неможлива без проведення земельної реформи

1 червня 2017 147 0
Без завершення земельної реформи неможлива реалзації моделей розвитку села
pixabay.comБез завершення земельної реформи неможлива реалзації моделей розвитку села

Під час громадських слухань «Перспективна модель розвитку українського села ― науковий погляд» заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов наголосив, що реалізація моделей розвитку села неможлива без завершення земельної реформи, повідомляє ННЦ «Інтитут аграрної економіки».

У доповіді «Перспективні моделі соціально-економічного розвитку сільських територій» Микола Пугачов презентував аналіз європейського підходу до формування політики сільського господарства і навколишнього середовища. Особливу увагу він приділив основним засадам, напрямам та бюджету сучасної Спільної агарної політики ЄС на 2014–2020 рр., а також існуючим європейським концепціям розвитку сільських територій.

Надавши детальну характеристику основних моделей розвитку сільських територій України з огляду на їх особливості, переваги та недоліки, він, зокрема, зазначив, що базовим елементом моделі має бути селянин-власник сільгоспугідь. Саме за рахунок його господарювання формуватиметься середній клас на селі, а також зростатиме якість життя сільських жителів.Однак реалізація згаданих моделей потребує завершення земельної реформи, а також запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення на користь осіб, що проживають і самостійно господарюють на сільських територіях, зауважив Микола Пугачов.

При цьому сільський розвиток потребує збільшення державної підтримки. В першу чергу, зазначив експерт, вона має спрямовуватися на розвиток ініціативи сільських громад, малого та середнього підприємництва, створення нових робочих місць та інфраструктури. При виборі моделі сільського розвитку слід враховувати обмеженість земельних ресурсів, необхідність забезпечення зайнятості сільського населення та нормативів якості його життя, а також збереження довкілля, підсумував Микола Пугачов.

Виконано за допомогою Disqus