Місцеве самоврядування проти відкриття ринку землі — ГР Кріпак

1 червня 2017 139 0
Місцеві ради виступають проти продажу земель
Kurkul.comМісцеві ради виступають проти продажу земель

Активісти громадського руху «Кріпак» направили запити до місцевих рад стосовно їх позиції, щодо доцільності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, йдеться на сайті громадського руху.

«Ми виступаємо проти скасування мораторію на нинішньому етапі. До цього питання можна буде повернутись після 2020 року, за умови впровадження реформ. Натомість, сьогодні відкриття ринку землі активно проштовхується представниками влади, не зважаючи на думку людей, місцевих рад. І це не дивлячись на декларовані гасла децентралізації, які ми постійно чуємо», — йдеться у повідомленні.

Позиція громадського руху полягає в тому, що думку органів місцевого самоврядування щодо відкриття, чи не відкриття ринку землі ігнорувати не можна.

Водночас у повідомленні сказано, що громадське об’єднання «Кріпак»» не виступає проти вільного ринку землі. Громадяни, які отримали землі рано чи пізно повинні отримати можливість продавати свою землю. Але для цього принципово важливо обрати правильний момент для відкриття ринку.

«28 народних депутатів з підписантів конституційного подання, щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, 6 жовтня 2016 року підтримали Закон України №1669-VIII, яким продовжили мораторій на продаж земель на 2 роки. Саме цей закон, вони зараз, зненацька, скасовують через суд. Такі дії виглядають, м’яко кажучи, дивно. Стає страшно за наш парламент, коли люди за період менше року кардинально змінюють свою позицію», — повідомляють активісти громадського руху на своєму сайті.

У той самий час, існуючі актуальні законодавчі ініціативи (законопроект №5535) вони вважають недосконалими та такими, що можуть створити хаос на ринку землі та призвести до масштабних розкрадань та скупівлі її іноземцями.

Разом з тим, соціологічні дослідження вказують на те, що земельна реформа не в пріоритеті громадян. В травні 2016 року Фонд «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» провів соціологічне дослідження щодо ставлення українців до реформ, які вони вважають пріоритетними. За результатами дослідження, земельна реформа серед всіх інших займає 11-те місце. Це навіть не ТОП-10.

На цій карті відображено позицію органів місцевого самоврядування, щодо мораторію на продаж земель сількогосподарського признання.

Станом на 16:00 22 травня 2017 року отримано 189 відповідей: за зняття мораторію — 0, не визначилися (сірий колір відмітки) — 40, планують розгляд питання (оранжевий) — 67, проти зняття мораторію (червоний) — 82.

Виконано за допомогою Disqus