Фермер продав худобу через борги за здане молоко

3 липня 2017 634 0
ВРХ
kurkul.comВРХ

Керівник ФГ «Валентино» Іван Капітанюк був змушений збути поголів’я ВРХ через заборгованість за здане молоко, пише «Волинь-Нова».

Усього фермерське господарство «Валентино» мало 63 голови ВРХ, із них 25 дійних корів. Щодня надоювали 18-25 л молока від корови.

«У мене постійно працювало 5-6 чоловік. Непогано заробляли, ще й зерно отримували. Молоко Капітонюк продавав по 6-7 гривень за літр. І 10 років постачав екологічно чисте молоко в державні установи, також здавав на «Ковельмолоко», яке ще за 2013 р. не розрахувалося. Потім почалася заборгованість, бо перевели садочки з балансу Любомльської міської ради на районний відділ освіти. Поки місто платило, то розраховувалися вчасно, бо це була захищена стаття. Потім почали боргувати. А в мене люди працювали, їм потрібна зарплата і податки треба платити. Винні були 63 тис. грн. Я на молоці тільки й жив», — розповідає Іван Капітанюк.
Зрозумівши безперспективність дрібного молочного бізнесу, Іван Капітонюк вирішив збувати худобу і скоротив працівників.

«Раз потерпів, другий, а тоді збув корів. Рука не піднімалася здавати худобу на м’ясо. Тому продав людям із довколишніх сіл», — говорить фермер.

Нині у нього залишилося 15 телиць. Надалі розводити ВРХ не планує. Окрім зернових та олійних, вирішив перейти на вирощування ягідних кущів.

 

«На осінь планую посадити 3 га фундука і 1 га малини. Далі буду розширювати площі до 10 га. Фундук дає з куща 2-10 кг за ціною 90-120 грн за кілограм. Буде 15 га сої, 25 — ячменю. Одним словом, вирощуватиму те, що можна збути, — розповідає про плани Іван Капітанюк.

Виконано за допомогою Disqus