Дослідники ідентифікували ген, що захищає пшеницю від пірикуляріозу

22 липня 2017 60 0
Пірикуляріоз на листі
zaraza.kzПірикуляріоз на листі

Науковці з Американської асоціації сприяння розвитку науки (The American Association for the Advancement of Science, AAAS) ідентифікували в пшениці ген, що захищає від небезпечного грибкового захворювання, пише «Зерно».

Це відкриття пояснює грибкову епідемію, яка триває донині.

Спалах пірикуляріоза пшениці вперше був зафіксований у Бразилії в середині 1980 рр., а недавно хвороба викликала великі втрати врожаю в Азії.

Відомо, що патоген Pyricularia oryzae, який є причиною виникнення цього захворювання у пшениці, вражає також і інші культури, такі як рис, овес і плевел (ryegrass). Патоген атакує рослини, використовуючи два гена PWT3 і PWT4. На жаль, багато сортів пшениці втратили ген стійкості до пірикуляріозу.

«Нещодавно група дослідників виявила відповідні гени у вівсі і плевелі. Гени PWT3 і PWT4 захищають такі культури від Pyricularia oryzae», — ідеться в повідомленні.

Науковий співробітник Йошихиро Іноуе разом із колегами провели дослідження, завдяки якому з'ясувалося, що гени стійкості PWT3-Rwt3 і PWT4-Rwt4 здатні захищати від пірикуляріозу також і пшеницю.

Багато сортів цієї зернової культури до цих пір утримують в собі гени стійкості. Однак у різновидах пшениці, яку використовували в Бразилії, були відсутні гени PWT3-Rwt3 і PWT4-Rwt4, що і сприяло спалаху пірікуляріоза.

Проведене дослідження передбачає в подальшому відновлення гена стійкості в пшениці, що допоможе обмежити вплив грибкового патогена.

Виконано за допомогою Disqus